Naslovnica » Novosti » Potpisan ugovor za kupnju 11 novih autobusa Libertasa

Novosti

Potpisan ugovor za kupnju 11 novih autobusa Libertasa

Potpisan ugovor za kupnju 11 novih autobusa Libertasa

Nakon što je obišao nastavak radova na rekonstrukciji Lazareta, premijer Andrej Plenković održao je sastanak s gradonačelnikom Matom Franković nakon kojega je prisustvovao potpisivanju Ugovora o nabavci novih autobusa javnog gradskog prijevoza. Riječ je o ugovoru kojega su potpisali državna tajnica u Ministarstvu mora, prometa i infrastrukture Nikolina Brnjac, ravnatelj Središnje agencije za financiranje i ugovaranje programa i projekata EU Tomislav Petric i direktor društva Libertas – Dubrovnik d.o.o. Ante Vojvodić, a koji će Libertasu omogućiti nabavku 11 novih autobusa vrijednih 18 milijuna kuna.

Prilikom potpisivanja ugovora gradonačelnik Mato Franković osvrnuo se na noviju povijest Libertasa, istaknuvši kako je to donedavno bila tvrtka slučaj. - Ovo nije tek jedan od ugovora koji će potpisati Vlada RH, ovo je puno više od toga. Libertas je dugi niz godina punio stupce, a ne mogu reći crne kronike nego negativne stupce. Radilo se o tvrtki koja je bila pred bankrotom, raspadom, brojnim prosvjedima radnika zbog lošeg poslovanja. Bila jer to tvrtka koja se zajedno s bivšom gradskom upravom posvadila sa svim načelnicima susjednih općina u kojima je prometovala. Radilo se tvrtki koja je bila tvrtka prijepora i razdora, koju je župan zajedno sa sindikatima uspio spasiti da se ne privatizira i ne ode tamo u neke nepoznate ruke. - rekao je Franković.

- Danas je situacija drukčija, prije godinu i pol dok sam bio predsjednik Gradskog vijeća odbili smo podržati kreditno zaduženje Libertasa za kupnju novih autobusa. Rekli da se mogu kupiti sredstvima iz EU fondova, a ne kreditnim zaduženjem i evo, godinu dana poslije u situaciji smo da autobuse nabavljamo posredstvo EU fondova. - kazao je Franković, najavivši daljnju modernizaciju Libertasa, a s ciljem da to bude moderna tvrtka koja će poslovati po europskim parametrima i kriterijima, a na zadovoljstvo građana. Zahvalio je premijeru Plenkoviću i ministrima na potpori koju pružaju Dubrovniku. Župan Dubrovačko-neretvanske županije Nikola Dobroslavić istaknuo je u prigodi kako je nova gradska vlast nakon preuzimanja odgovornosti za Grad počela koristiti sredstava iz europskih fondova. - Mi u Županiji smo prepoznali mogućnosti koje nam se pružaju iz korištenja sredstava iz europskih fondova i od 2009. smo shvatili da su EU fondovi ponekad jedini način financiranja naših projekata kroz našu razvojnu agenciju te gradove i općine i upravne odjele pripremamo 1,2 milijarde kuna vrijedne projekte koje ćemo vrlo skoro prijaviti na fondove. Tu ne računamo velike projekte poput mosta i Zračne luke Dubrovnik. EU fondovi su način na koji možemo financirati projekte i dobro je da to radimo zajedno s općinama jer naš problem prometa, otpada i vode je zajednički problem. S Gradom Dubrovnikom surađujemo na dva projekta, jedan je vezan za širokopojasnu infrastrukturu, a drugi se odnosi na centar kompetentnosti u turizmu.- kazao je Dobroslavić. Premijer Plenković čestitao je na potpisivanju ovog ugovora, kazavši "da se radi o odlično organiziranom projektu koji će modernizirati poduzeće Libertas".

Izvor: https://www.dubrovnikpress.hr/

Sve novosti
Povratak na vrh