Preskoči na sadržaj

Bilten br. 1/2018

Šibenska biskupija

Šibenska biskupija

1.       Koje aktivnosti ste vi kao korisnik poduzeli kako biste uspješno savladali eventualne prepreke koje se događaju tijekom provedbe projekta?

Dobra priprema i timski rad suradnika i partnera na projektu uvijek se pokažu kao najjači argument za savladavanje svih prepreka. Naravno, svaki projekt ima svoje „situacije“, ali u konačnici je važno ostati pribran, rješavati konflikte dijalogom i konsenzusom te promatrati aktivnosti projekta kao dijelove jedne veće cjeline.

2.       Što biste iz stečenog iskustva poručili drugim korisnicima projekata? 

Davati poruke ili savjete drugima nije baš zahvalno, ali, kad već pitate, svakako bih izdvojio nužnost otvorene komunikacije sa SAFU-om. Od početka smo dobronamjerno prihvatili stalne upite za dopunama, pojašnjenjima i slično jer ih smatramo našim dodatnim „backup-om“, tj. imamo nekog tko na nas pazi kako ne bismo pogriješili. Vjerujte, kada tako postavite stvari u glavi uvijek je onda lakše pronaći neki stari dopis, dokazni dokument ili fotografiju jer znamo da smo na dobrom putu ostvarenja našeg projekta.

3.       Na koji način se dobrim planiranjem može prevenirati otežana provedba projekta?

Provedba projekta CIVITAS SACRA uključuje restauracije i opremanje kulturne baštine pod zaštitom UNESCO-a gdje se provodi 30 nabava u roku od dvije i pol godine što svakako zahtjeva jako dobar plan. Naravno, uvijek postoji opasnost od „preplaniranja“ stoga na svaku pojedinačnu nabavu gledamo kao na mali, ali važan korak prema ostvarenju konačnog cilja. U šali, uvijek po završetku svake nabave znamo reći: „Jedna manje, još samo njih 20, 19, itd.“

4.       Koji dio tijekom provedbe vam je bio najizazovniji?

Svakako su to radovi na restauraciji i konzervaciji kulturne sakralne baštine jer se radi o našem nasljeđu i budućoj predaji te iste baštine generacijama koje dolaze. Vrlo je često na ovom projektu potrebno donijeti odluku koja će utjecati na suvremeni način življenja uz istovremeni prikaz duhovnosti i kulturnog nasljeđa te iste sredine kroz protekla stoljeća. Suradnja i otvoren dijalog sa svećenicima, arhitektima, građevinarima i konzervatorima zaista su u tim trenucima neophodni, a suglasje daje prave rezultate.

Bilten
Povratak na vrh