Preskoči na sadržaj

Bilten br. 1/2019

Uvodna riječ

Uvodna riječ

Dragi korisnici,

iza nas su tek prva tri mjeseca 2019. godine, a već iza sebe imamo značajne rezultate. 

Naime, u prva tri mjeseca ove godine ugovorili smo projekte ukupne vrijednosti oko 793 milijuna kuna što je oko 392 milijuna kuna tj. gotovo 50 % više ugovorenih sredstava nego je bilo ugovoreno u istom razdoblju prošle godine. 

Zajedno s vama smo krenuli u realizaciju novih projekata poput nabave 29 novih autobusa za sve građane Zagreba koji koriste usluge javnog prijevoza te rekonstrukcije zagrebačkog rotora Remetinec čime će se, uz ulaganje od 330 milijuna kuna, rješiti dugogodišnji problem prometne zagušenosti i sigurnosti najfrekventnije točke zapadnog ulaska u grad. Osim toga, kreće i sanacija opasnih mjesta tzv. „crnih točaka“ na državnim cestama, a u sklopu tog 68,5 milijuna kuna vrijednog projekta sanirati će se 23 mjesta u 12 županija.

Nastavili smo i s projektima iz provedbe Intervencijskih planova pa tako u Belom Manastiru obnavljamo prostor stare šećerane koji postaje višenamjenski poslovni, edukacijski, ekološki i razvojni centar. U općini Darda gradimo kuće u Romskom naselju, u Benkovcu ulažemo u rekonstrukciju komunalne infrastruktutre i obnavljamo staru gradsku jezgru, u Petrinji smo ugovorili projekt gradnje dječjeg vrtića i dječjih igrališta, rekonstrukcije osnovne škole i dogradnje školske sportske dvorane, a u ova tri mjeseca najviše smo projekata, njih čak pet ukupne vrijednosti 7,4 milijuna kuna, ugovorili s Gradom Kninom u kojemu kreću projekti poput uređenja i opremanja rastorana na kninskoj tvrđavi te projekata izrade dokumentacije za razvoj: turističke ponude grada Knina, poduzetničke infrastrukture, aktiviranje rijeke Krke kao resursa za održivi razvoj lokalne zajednice i revitalizacije infrastrukture i društvenih aktivnosti u staroj gradskoj jezgri. Sve u svemu kroz projekte provedbe Intervencijskih planova u ovom razdoblju smo ugovorili 9 projekata u vrijednosti gotovo 124 milijuna kuna.

Od početka godine, ugovorili smo i dva projekta čijom provedbom će se između ostaloga  omogućiti valorizacija i turistička afirmacija područja na kojima se provode ti projekti, a radi se o preko 90,2 milijuna kuna vrijednom projektu Grada Osijeka gdje se ulaže u rekonstrukciju i dogradnju dotrajale i neadekvatne infrastrukture osječke Tvrđe čime se  nastavlja s uređenjem tog područja koje za Osječane ali i druge građane RH, predstavlja simbol Grada Osijeka. Drugi projekt je 16 milijuna kuna vrijedan Integrirani program – Interpretacijski centar Ivana Brlić Mažuranić u Slavonskom Brodu čijom provedbom se obnavlja preko 1.400 metra četvornih zapuštene baštine i pretvara u turističku atrakciju gradskog kulturnog turizma, multikulturnog susreta i prvoklasan turistički doživljaj za posjetitelje kako iz Hrvatske, tako i inozemstva.

Kao i do sada za sve ove novougovorene projekte i vas, kako nove tako i postojeće korisnike, nastavljamo s održavanjem besplatnih edukacija, a u periodu od početka godine smo ih održali pet, i to u Zagrebu i Zadru. Tijekom tih ali i ranijih edukacija dobivamo od vas povratne informacije o tome što vam predstavlja najveće izazove tijekom provedbe vaših projekata pa se tako kako jedna od tema nametnula priprema Plana nabave projekta koju u ovom broju SAFU biltena za vas obrađujemo u rubrici „Tema broja“.

Osim što od vas dobivamo povratne informacije tijekom naših edukacija i radionica, isto nam javljate i u neposrednoj komunikaciji te putem naše rubrike „Vi imate riječ“ u kojoj svaki put predstavimo po jedan projekt nekog od vas. Ovaj put smo se odlučili predstaviti projekt „Posjetiteljski centar Dravska priča“ korisnika Javne ustanove za upravljanje zaštićenim dijelovima prirode i ekološkom mrežom Virovitičko-podravske županije. Više informacija o tom projektu i dosadašnjem iskustvu našeg korisnika možete pročitati u nastavku SAFU biltena.

Na kraju ovog pregleda aktivnosti s početka godine zavhaljujem vam svima na povjerenju koje ste nam ukazali i na vašoj dosadašnjoj suradnji. Gotovo svakim novim potpisanim ugovorom broj naših korisnika (vas) se povećava što me izuzetno veseli jer je to znak da sve više ljudi prepoznaje mogućnosti financiranja i realizacije kvalitetnih projekata koje su nam na raspolaganju kroz korištenje sredstava iz EU fondova. Stoga vjerujem kako ćemo i u narednom razdoblju ugovoriti brojne zanimljive projekte koje ću vam moći predstaviti već u sljedećem izdanju našeg SAFU biltena. Do tada...

S poštovanjem,

Tomislav Petric, ravnatelj

Bilten
Povratak na vrh