Preskoči na sadržaj

Bilten br. 2/2020

Uvodna riječ

Uvodna riječ

Dragi korisnici,

iza nas su još tri mjeseca rada na praćenju provedbe ugovorenih projekata i ugovaranja novih. 

Također, iza nas je i vrijeme prilagodbe na „novo normalno“. Tijekom dijela ožujka i travnja se možda i nismo puno viđali s vama licem u lice, ali zato smo bili prisutni putem svih drugih načina komunikacije poput telefona, elektronske pošte, video sastanaka i sl.

Bez obzira na izazove u našim svakidašnjim životima koji su nastali uslijed pojave COVID-a 19 nastavili smo s aktivnim praćenjem provedbe svih vaših ugovorenih projekata. Jedna od gospodarskih Vladinih mjera iz ožujka ove godine, kao odgovor na novonastalu situaciju s pojavom COVID-a 19, jest potvrđivanje 75% potraživanih izdataka kroz Zahtjev za plaćanje, a ostalih 25% po provedenoj kontroli ispravnosti izdataka u predmetnoj nabavi radova/roba i/ili usluga i donošenju odluke o ne/postojanju nepravilnosti kao temelja za zadržavanje 25% iznosa. Po toj mjeri smo do kraja lipnja odobrili 107 vaših ZNS-ova ukupne vrijednosti odobrenih bespovratnih sredstva 322,8 milijuna kuna unutar kojih je ukupni iznos bespovratnih sredstva nabava iz tih ZNS-ova 219,3 milijuna kuna.

Nadalje, SAFU je u periodu od početka ožujka do kraja lipnja ugovorio 77 projekata ukupne vrijednosti 1,2 milijarde kuna od čega je 963,5 milijuna kuna bespovratnih sredstava.

Navedeno razdoblje su obilježila ugovaranja prvih projekata iz 616,2 milijuna kuna vrijednog poziva „Unapređivanje infrastrukture za pružanje socijalnih usluga u zajednici kao podrška procesu deinstitucionalizacije – druga faza“ putem kojih će se sufinancirati gradnja, rekonstrukcija, uređenje i/ili opremanje socijalne infrastrukture naših korisnika, a sve s ciljem smanjenja broja korisnika institucijskog oblika socijalne skrbi.

Još jedan „prvi“ je i prvi ugovor iz poziva „Izgradnja mreža sljedeće generacije (NGN)/pristupnih mreža sljedeće generacije (NGA) u NGA bijelim područjima“ koji je ugovoren s korisnikom Virovitičko-podravskom županijom, a uskoro nam slijede ugovaranja i drugih projekata iz navedenog, blizu 700 milijuna kuna vrijednog poziva. Projekti koji se sufinanciraju u okviru ovog poziva imaju za cilj dovođenje širokopojasnog interneta na područja na kojima trenutačno ne postoji širokopojasna infrastruktura ili ona postoji na nedovoljnoj razini.

Zatim su tu projekti iz poziva „Priprema IRI infrastrukturnih projekata“ čijom realizacijom će Sveučilišta na području Republike Hrvatske i fakulteti koji djeluju u sklopu tih Sveučilišta uz pomoć EU sufinanciranja biti u mogućnosti pripremiti projektnu dokumentaciju potrebnu za provedbu infrastrukturnih projekata u sektoru istraživanja, razvoja i inovacija u okviru ESI fondova, a sve kako bi se pospješio i ubrzao proces transformacije hrvatskih znanstvenih organizacija u međunarodno konkurentne znanstvene institucije koje stvaraju novu znanstvenu, društvenu i ekonomsku vrijednost.

No, tu su i drugi projekti koji su se ugovarali u posljednja tri mjeseca poput novih ulaganja putem ITU mehanizama na području Zagreba ( obnova brownfield lokacija i ulaganja u biciklističke rute) Splita (obnova brownfield lokacija), Osijeka (IT Park, obnova brownfield lokacija i ulaganja u kulturnu baštinu), Zadar ( projekti ulaganja u prometnu infrastrukturu i pametna prometna rješenja, poduzetničku zonu, kulturnu baštinu i obnovu brownfield lokaciju) i Pule ( projekti ulaganja u kulturnu baštinu). Sve u svemu radi se o 396 milijuna kuna ulaganja u projekte urbanih aglomeracija ITU gradova, a ugovarali smo još i nove projekte CEKOM-a, projekte za razvoj poduzetništva u Kninu, Benkovcu i Petrinji...

Svi ovi novi projekti još su jedna potvrda predanog rada kako svih prijavitelja projekata koji postaju naši korisnici, tako i nas u SAFU kao i drugih tijela u sustavu s kojima surađujemo i zajedničkim snagama radimo na realizaciji novih ulaganja na području Republike Hrvatske. Istim radnim tempom i s istom predanošću u narednom razdoblju nastavljamo raditi, ugovarati i realizirati sve vaše, a time i naše projekte o čemu više donosimo već u sljedećem broju SAFU biltena za korisnike.

S poštovanjem,

Tomislav Petric, ravnatelj

Bilten
Povratak na vrh