Preskoči na sadržaj

Bilten br. 3/2019

Uvodna riječ

Uvodna riječ

Dragi korisnici,

gledajući protekla tri mjeseca, obogatili smo naš portfelj ugovora za 59 novih projekata čija je ukupna vrijednost gotovo 1,4 milijarde kuna od čega je 1,2 milijarde bespovratnih sredstava.

Iznosom najveći je ugovor za projekt „Dječji centar za translacijsku medicinu Dječje bolnice Srebrnjak (CCTM)“ kroz koji će se uložiti ukupno gotovo 442 milijuna kuna u izgradnju i opremanje cca 14.523 m2 prostora novog Centra u kojem će se provoditi aktivnosti dijagnostike i liječenja pedijatrijske populacije te fizikalne dijagnostike, terapije i rehabilitacije kao i organizirati obrazovne aktivnosti koje će uključivati provedbu preddiplomskih, diplomskih i poslijediplomskih studijskih programa u suradnji s domaćim i inozemnim sveučilištima.

Nastavili smo i s ugovaranjem novih projekata za razvoj poduzetništva na području gradova Belog Manastira, Benkovca, Knina i Petrinje. Ukupno smo na području tih gradova u posljednja tri mjeseca potpisali 21 novi ugovor za nabavu strojeva, opreme i razvoj poslovanja malih i srednjih poduzetnika koji rade na području navedenih gradova čime će se uložiti gotovo 18 milijuna kuna za razvoj poduzetništva.

Na području urbane aglomeracije Osijek krenuli smo s provedbom projekata kojima se izgrađuje i uređuje biciklistička infrastruktura tog područja. Kroz provedbu devet ugovorenih projekata gradova i općina koje spadaju u navedenu aglomeraciju uložit će se ukupno 60,2 milijuna kuna od čega bespovratna sredstva iznose gotovo 40 milijuna kuna.

Uz navedena ulaganja, na području Slavonije, Baranje i Srijema ugovorili smo i nove projekte, njih četiri, čijom provedbom će se unaprijediti kulturna i prirodna baština te poboljšati turistička ponuda Belišća, Orahovice, Ernestinova i Bilja u što će se uložiti preko 105 milijuna kuna.

Osim na istoku Lijepe naše, u unaprjeđenje kulturne baštine ulaže se i na području urbane aglomeracije Split gdje je krenula provedba 33 milijuna kuna vrijednog projekta, financiranog kroz ITU mehanizam; „Otvorene ljetne pozornice“. Kroz navedeni projekt će se financirati uređenje i opremanje sedam ljetnih pozornica za održavanje kulturno-turističkih manifestacija u Solinu, Klisu, Omišu, Dugopolju, Kaštelima, Lećevici i Trogiru.

Također, na području cijele Splitsko-dalmatinske županije opremit ćemo 83 ambulante liječnika primarne zdravstvene zaštite po ispostavama Domova Zdravlja za što je namijenjeno ukupno 18,8 milijuna kuna u sklopu projekta „Poboljšanje pristupa primarnoj zdravstvenoj zaštiti u Splitsko-dalmatinskoj županiji“.

Kad već spominjemo projekte s naše obale valja spomenuti kako smo krenuli i s ugovaranjem projekata iz Drugog poziva za sufinanciranje unaprjeđenja lučke infrastrukture u funkciji obalnog linijskog pomorskog prometa u okviru kojega se u proteklom razdoblju ugovorilo pet novih projekata koji će se provoditi u Veloj Luci, Korčuli, Baški, na Braču i Dugom otoku, a radi se o ulaganjima od preko 280 milijuna kuna za bolju povezanost naših otoka s kopnom. 

Već tradicionalno, početak listopada obilježili su Dani regionalnoga razvoja i EU fondova koji su i ove godine u organizaciji Ministarstva regionalnoga razvoja i fondova Europske unije održani u Šibeniku. U okviru konferencije imali smo aktivnu ulogu kroz održavanje izlaganja i predstavljanje aktualnosti u provedbi  projekata u 2019. godini, nakon čega smo odgovarali na vaša pitanja vezana za provedbu vaših projekata, bili dostupni za konzultacije i savjetovanje o mogućim rješenjima izazova s kojima se susrećete tijekom same provedbe, a zadnji dan konferencije smo sudjelovali na Sajmu EU fondova na kojem smo široj javnosti predstavili mogućnosti EU fondova i ulogu SAFU-a.

Kao najvažniju novost, o kojoj je bilo govora tijekom našeg izlaganja u Šibeniku, svakako bih istaknuo nove smjernice Europske komisije za utvrđivanje financijskih ispravaka koje u slučaju nepoštovanja pravila o javnoj nabavi Komisija primjenjuje na izdatke koje financira Unija. S novim smjernicama donesena je i nova verzija Pravila o financijskim korekcijama (v.5.1). Upravo iz tog razloga tema broja ovog biltena je posvećena novim pravilima o financijskim korekcijama.

Do novog broja, zahvaljujem vam svima na dosadašnjoj suradnji i iskazanom povjerenju, uvjeren sam kako ćemo dobru suradnju, i rezultate koji ju prate, nastaviti ostvarivati i u nadolazećem razdoblju.

S poštovanjem,

Tomislav Petric, ravnatelj

Bilten
Povratak na vrh