Preskoči na sadržaj
Naslovnica » Bilten » Bilten br. 3/2021 » 1000 različitih projekata, 1000 priča

Bilten br. 3/2021

1000 različitih projekata, 1000  priča

1000 različitih projekata, 1000 priča

Tijekom financijske perspektive 2014.-2020. u Operativnom programu „Konkurentnost i kohezija“ sa 654 korisnika SAFU je ugovorio 1000 projekata ukupne vrijednosti 42 milijarde kuna, od čega je gotovo 36 milijardi kuna bespovratnih sredstava. Velik je to uspjeh kako za nas kao Agenciju, tako i za naše partnere, a ponosni smo što broj ugovorenih projekata iz dana u dan raste.

Uz svesrdnu angažiranost nadležnog Ministarstva regionalnoga razvoja i fondova EU, SAFU u svakoj županiji Hrvatske provodi projekte. Zajedno s našim korisnicima gradimo, revitaliziramo, potičemo napredak, povećavamo konkurentnost i omogućujemo održiv razvoj. Realizacijom projekata pomažemo u stvaranju novih radnih mjesta i podizanju standarda.

Ugovorenim projektima ulaže se u prometnu infrastrukturu kao važnu komponentnu za razvoj gospodarstva. I najveći infrastrukturni projekt u Hrvatskoj sufinanciran je sredstvima Europske unije – Cestovna povezanost s Južnom Dalmacijom odnosno izgradnja Pelješkog mosta. Možemo biti ponosni jer smo povezali Hrvatsku s njezinim najjužnijim dijelom. Također, tu treba spomenuti i druge vrijedne značajne i zahtjevne projekte, od rekonstrukcije rotora Remetinec u Zagrebu kao i obalni linijski promet, gdje imamo ulaganja u 20 luka.

Najviše ugovorenih projekata tijekom proteklog financijskog razdoblja usmjereno je na socijalno uključivanje i zdravlje -  njih 335 -  s ciljem promicanja socijalne jednakosti i uključenosti te poboljšanja kvalitete zdravstvenih institucija diljem Hrvatske. Kroz 42 projekta (31 bolnicu), rekonstruirani su bolnički kompleksi, prošireni kapaciteti zdravstvenih ustanova te je osigurana nova medicinska oprema.

Bespovratnim sredstvima su obnovljeni i mnogi kulturno-povijesni objekti i lokaliteti, s ciljem očuvanja okoliša u našim nacionalnim parkovima i parkovima prirode, a potpisano je 167 ugovora. Također, unaprijedili smo turističku ponudu Hrvatske i zahvaljujući uspješnoj realizaciji projekata stvorene su nove atraktivne lokacije valorizacijom kulturne i prirodne baštine, uključujući i 22 nova centra za posjetitelje.

Uz EU fondove radimo na stvaranju i poticanju poduzetničkog okruženja, realizacijom preko 60 inkubatora i poduzetničkih centara. Zapažena su ulaganja u obrazovanje, vještine i cjeloživotno učenje od čega je bitno spomenuti 15 izgrađenih ili rekonstruiranih modernih studentskih domova, a važan projekt je i uspostavljanje sustava e-usluga u javnim institucijama na korist svih građana.
1000 projekata, 1000 različitih priča! Nije jednostavno sve ih pobrojati, no obišli smo naše županije, gradove i općine te snimili neke primjere naših projekta kako bismo vam pokazali kako izgleda #jedanodtisuću i dali kratki prikaz situacije na terenu.

Primjere snimljenih projekata pogledajte ovdje. 

Bilten
Povratak na vrh