Preskoči na sadržaj

Bilten br. 4/2018

Uvodna riječ

Uvodna riječ

Dragi korisnici,

priveli smo kraju još jednu, projektno uspješnu godinu. Ovim putem zahvaljujem svima vama na suradnji u godini iza nas, u kojoj smo ostvarili jako puno kvalitetnih i vidljivih rezultata.

Posebno bih ovom prilikom istaknuo da smo tijekom 2018. ugovorili 161 novi projekt čija ukupna vrijednost prelazi 5,9 milijardi kuna. Ex-ante provjeru prošlo je više od 260 vaših dokumentacija o nabavi, a ex-post pregled je obavljen za 300 kompleta provedenih postupaka. Kada s financijskog gledišta podvučemo crtu, u prošloj smo godini putem zahtjeva za nadoknadom sredstava odobrili 1,85 milijardi kuna sredstava za vaše projekte u provedbi.

Važno je još izdvojiti i da su stručnjaci iz naše Agencije održali 38 edukacija za korisnike i to za više od 50 različitih Poziva. Na sve edukacije rado ste se odazivali tako da smo samo u prošloj godini imali više od 960 sudionika.  

Teško je u ovih nekoliko redaka navesti sve projekte koje smo ugovorili zajedno s vama ili čija je provedba započela ili završila u 2018-toj godini budući da smo kraj godine dočekali s 401 projektom u provedbi, ukupne vrijednosti 19,5 milijardi kuna.

Godinu iza nas je obilježio početak radova na izgradnji Pelješkog mosta, otvoren je most kopno – otok Čiovo, počeli su radovi na izgradnji Studentskih domova u Dubrovniku i Požegi, a završili su radovi i otvoren je Studentski dom u Vukovaru u kojem će se smjestiti 108 studenata. Ugovoreni su i strateški važni projekti poput Hrvatskog znanstvenog i obrazovnog oblaka koji će imati veliki utjecaj na informatički razvoj našeg društva, a tu je i projekt izgradnje i uređenja nove kulturno-turističke atrakcije na području Vukovara - Arheološki park Vučedol. Ugovarali smo i projekte unutar ITU mehanizma poput zadarskog „Centra za mlade“ koji će uz sami centar dobiti i novo urbanističko rješenje za okolini prostor, projekta „Kuća tambure – slavonska notna bajka“ u Slavonskom Brodu i brojnih drugih.

Ovim tempom nastavljamo i u ovoj godini, te očekujemo da ćemo tijekom godine ugovoriti projekte u iznosu od oko 7,9 milijardi kuna bespovratnih sredstava. Između ostalog, čeka nas ugovaranje velikih projekata poput izgradnje nove zgrade Dječjeg centra za translacijsku medicinu Srebrnjak u Zagrebu. Naši otoci duž Jadrana će dobiti bržu i kvalitetniju hitnu medicinsku službu brzim brodicama, s KBC-om Osijek krećemo u sufinanciranje pripreme projekta izgradnje novog Kliničkog bolničkog centra, koji je prepoznat kao projekt od strateške važnosti. Nastavljaju se ulaganja u promet i prometnu infrastrukturu, kroz obnovu željezničkih pruga (pruga Hrvatski Leskovac – Karlovac) te ulaganja u lučku infrastrukturu na Jadranu. U planu je modernizacija voznog parka Hrvatskih željeznica te ugovaranje projekata unutar ITU mehanizma, podrške razvoju centara kompetencija, e-usluga te infrastrukture poduzetničkih zona.

Sve u svemu, kada zbrojimo projekte koje već imamo u provedbi i projekte koje ćemo ugovoriti tijekom 2019-te, očekujemo da ćemo do kraja godine pratiti provedbu i surađivati s vama, dragi korisnici, na više od 600 ugovora u fazi provedbe.

Također, planiramo i daljnje edukacije za naše korisnike pa ćemo tako već u prvom tromjesečju organizirati radionice za korisnike koji započinju provedbu svojih projekata. Uz to organizirat ćemo i radionice sa specifičnim temama iz područja prometa i komunikacijske infrastrukture, a u planu su i posebne edukacije i radionice koje će biti posvećene provedbi kompleksnih i infrastrukturnih projekata.

Na početku nove godine još jednom zahvaljujem svim našim dosadašnjim korisnicima na dobroj i kvalitetnoj  suradnji u proteklom razdoblju, a našim novim korisnicima želim uspješno ugovaranje i provedbu novih projekata u 2019-toj godini.

S poštovanjem,

Tomislav Petric, ravnatelj

Bilten
Povratak na vrh