Preskoči na sadržaj
Naslovnica » Bilten » Bilten br. 4/2020 » Projekt PISMO-Novska proglašen najboljim EU projektom u Hrvatskoj u 2020.

Bilten br. 4/2020

Projekt PISMO-Novska proglašen najboljim EU projektom u Hrvatskoj u 2020.

Projekt PISMO-Novska proglašen najboljim EU projektom u Hrvatskoj u 2020.

Projekt „Stvaranje poticajnog poduzetničkog okruženja u Sisačko-moslavačkoj županiji osnivanjem poduzetničkog inkubatora PISMO“, korisnika Razvojne agencije Sisačko-moslavčake županije, proglašen je najuspješnijim EU projektom u Hrvatskoj u 2020. godini prema izboru javnosti.

Poduzetnički inkubator PISMO sastoji se od dvije zgrade, 26 funkcionalnih jedinica, koje će biti opremljene najmodernijom tehnologijom, što uključuje: VR opremu, glazbeni studio, video studio, konferencijsku dvoranu, motion capture studio, 3D printer, multimedijski prostor i još mnogo toga. Opremljenost poduzetničke infrastrukture omogućuje poduzetnicima da razvijaju ideje i na drugim područjima djelovanja. Ukupna vrijednost projekta iznosi 24.973.058,02 kuna, od čega bespovratna EU sredstava iznose 19.938.127,84 kune.

Ideja i osnovni cilj za osnivanje poduzetničkog inkubatora PISMO bila je olakšati poduzetnicima njihovo poslovanje, otvaranje novih radnih mjesta i jačanje poduzetništva na području Sisačko-moslavačke županije. Inkubator je fokusiran na sektore metalne industrije i industrije razvoja video igara, grana koja posljednjih godina bilježi veliku ekspanziju.  Metalna industrija imala je dugogodišnju tradiciju na području Sisačko-moslavačke županije te je kao takva jedan od prioritetnih gospodarskih sektora u županiji s velikim neiskorištenim potencijalom.

Dobro planiranje i odabir projektnog tima – ključ uspješne provedbe projekta

Kako bi utvrdili potencijal razvoja županije, Razvojna agencija Sisačko-moslavačke županije provela je analizu tržišta kojom je utvrđeno postojanje kvalificirane radne snaga na području metalo-prerađivačke industrije, kao i određeni broj tvrtki koje i dalje djeluju na tom području. Također, utvrđen je i ogroman potencijal industrije razvoja video igara, što zbog velikog rasta na globalnoj razini, što zbog slabe razvijenosti te industrije u Republici Hrvatskoj. Nakon što je određeno u kojem smjeru će se razvijati Inkubator, korisnik je morao pronaći adekvatan prostor, što nije bio jednostavan zadatak. Na kraju su odabrane dvije zgrade u Novskoj, što se zasad pokazalo kao dobra odluka. Osim same pripreme u tehničko-građevinskom smislu, svakako jedan od ključnih koraka prije provedbe projekta bio je odabir ljudskih kapaciteta korisnika koji će provoditi projekte te odabir partnera, čija iskustva mogu projektu dati dodatnu vrijednost.

Dobro planiranje je izuzetno bitno, jer se i uz najbolje planiranje neke situacije jednostavno teško mogu predvidjeti. Potrebno je na vrijeme krenuti s planiranjem i pripremnom fazom, čime se u velikoj mjeri olakšava kasnija provedba samog projekta. Dobar primjer za to je izrada tehničke dokumentacije, odnosno glavnih projekata. U slučaju PISMA, imali smo ograničeno vrijeme za izradu glavnog projekta za jednu od dvije zgrade, što je rezultiralo izvođenjem radova po manjkavom projektu, punom nedostataka i nedosljednosti. Rezultat toga je bilo često dorađivanje glavnog projekta, što je usporilo samu gradnju. Na tom primjeru se vidi kako je potrebno uzeti u obzir sve moguće poteškoće u fazi planiranja te predvidjeti dovoljno vremena za provedbu aktivnosti. U dobro planiranje spada i adekvatan odabir projektnog tima, koji se temelji na znanju i iskustvu te jasnoj raspodjeli uloga. Na ovaj način smanjuje se mogućnost eventualnih zastoja u provedbi i konačno, financijskih korekcija“, istaknuo je direktor Razvoje agencije Sisačko-moslavačke županije Mario Čelan.

Izazovi u provedbi

Konstantan izazov tijekom cijele provedbe predstavljala je javna nabava jer je projekt zahtjevao provođenje velikih nabava za građenje i sofisticiranu opremu, s čime korisnik nije imao ranije iskustva. Jedan od izazova, je bilo i praćenje građevinskih radova na dva gradilišta. Uz izvođače radova, ključno je bilo putem javne nabave odabrati dobar stručni nadzor te voditelja projekta građenja. Izvođenje radova uvijek prate razni izazovi i ovo je bio jedan od ključnih dijelova projekta.

„Izašli smo izvan okvira male Razvojne agencije. Ovo je projekt cijele Republike Hrvatske, i dobar pilot projekt za druge projekte za budućnost“, istaknuo je na kraju direktor Čelan.

Od početka provedbe Projekt PISMO, dobitnik je raznih nagrada i priznanja, dobitnik je  Europske nagrade za promicanje poduzetništva u Grazu, Austrija, priznanja inicijative zastupnika Europskog parlamenta u Bruxellesu i drugih.

Bilten
Povratak na vrh