Preskoči na sadržaj
Naslovnica » Novosti » Potpisan ugovor za najvrjedniji projekt Virovitičko-podravske županije

Novosti

Potpisan ugovor za najvrjedniji projekt Virovitičko-podravske županije

Potpisan ugovor za najvrjedniji projekt Virovitičko-podravske županije

U Centru za posjetitelje Dvorac Janković u Suhopolju, ministrica regionalnog razvoja i fondova Europske unije Nataša Tramišak, virovitičko-podravski župan Igor Andrović i ravnatelj Središnje agencije za financiranje i ugovaranje programa i projekata EU Tomislav Petric, potpisali su ugovor za projekt "Centar za kulturu zdravlja – Dvorac Janković Cabuna".

Riječ je o projektu vrijednom 56,2 milijuna kuna, a svečanosti potpisivanja, uz pridržavanje epidemioloških mjera, nazočili su i saborski zastupnici, Josip Đakić i Vesna Bedeković, načelnik Općine Suhopolje Siniša Horvat, ravnateljica Razvojne agencije VIDRA Emina Kovač. Nositelj projekta je Virovitičko-podravska županija, a partneri su Općina Suhopolje i Turistička zajednica Virovitičko-podravske županije. Projekt je u ime Virovitičko-podravske županije pripremila VIDRA Agencija za regionalni razvoj VPŽ.

Navedenim projektom će se obnoviti Dvorac Janković u Cabuni kako bi se stvorili preduvjeti za unapređenje upravljanja kulturnom baštinom na području Virovitičko-podravske županije i aktivnosti koje u integriranom programu potiču razvoj i promociju tradicije, kulture, zdravog načina života i stvaranje destinacije poželjne za život i razvoj kontinentalnog turizma. Projekt će se provoditi u razdoblju od 36 mjeseci.

"Ovo je 142. projekt potpisan za obnovu revitalizacije kulturne baštine diljem Republike Hrvatske. Moram pohvaliti Virovitičko-podravsku županiju na izuzetno uloženim naporima u pripremi ovakvih projekata kojima se turistički osiguravaju određeni preduvjeti za daljini razvoj gospodarstva, kontinentalnog turizma i svih ostalih sadržaja koji će zasigurno značiti razvoj ove županije. Isto tako, radujem se i budućim projektima u novom programskom razdoblju u financijskom okviru 2021. - 2027. gdje fokus stavljamo na daljini razvoj kulturno-povijesne, turističke i prirodne baštine", kazala je ministrica Tramišak.

Ciljne skupine projekta su: mladi, obitelji s djecom, posjetitelji srednje i starije životne dobi, učenici osnovnoškolskog i srednjoškolskog uzrasta, studenti i akademska zajednica. Budući Centar za kulturu zdravlja je zamišljen kao samostalni sklop za kulturu i baštinu područja Virovitičko-podravske županije kroz interaktivni postav u prizemlju. U podrumu centra smješten će biti poligon za tjelesnu aktivnost i edukaciju djece kao i prostor za prezentaciju obnovljenih dvoraca na području VPŽ.

"Čestitam i Virovitičko-podravskoj županiji i Razvojnoj agenciji VIDRA, koja je uspjela pokrenuti ovakve projekte, pripremiti dokumentaciju i iskoristiti mogućnosti koje su na raspolaganju kroz sredstva Ministarstva regionalnoga razvoja i fondova Europske unije. Isto tako zahvaljujem i ministrici koja je danas došla potpisati ovaj veliki ugovor, koji će u budućnosti biti od ogromnog značaja za turizam i gospodarstvo, kako općine Suhopolje, tako i cijele Virovitičko-podravske županije", rekao je ravnatelj Središnje agencije za financiranje i ugovaranje programa i projekata EU Tomislav Petric.

"Potpisali smo najvrjedniji projekt za županiju. Riječ je o rekonstrukciji starog ruševnog Dvorca Janković u Cabuni, koji će u budućnosti postati Centar za kulturu zdravlja. Simbolički smo ugovor potpisali ovdje u Dvorcu Janković u Suhopolju, jer se i ovaj, kao i onaj budući u Cabuni, također nalazi u općini Suhopolje. Centar za kulturu zdravlja u Cabuni bit će četvrti obnovljeni dvorac u krugu od 20 kilometara, jer su uz ovaj dvorac u Suhopolju, obnovljeni i - Dvorac Pejačević u Virovitici, kao i Kurija Janković u Kapela Dvoru. Upravo na svim tim dvorcima planiramo bazirati daljnji razvoj turizma Virovitičko-podravske županije u budućnosti", naglasio je župan Andrović.

Nakon potpisa ugovora, nazočni su obišli prostor Centra za posjetitelje Dvorac Janković u Suhopolju kao i 5D kino koje se nalazi u ovom dvorcu.

Izvor: vpz.hr

Sve novosti
Povratak na vrh