Preskoči na sadržaj
Naslovnica » Novosti » Prvo predstavljanje projekta MODVESS

Novosti

Prvo predstavljanje projekta MODVESS

U Zagrebu je predstavljen projekt financiran od strane EU "Praćenje ovisnosti i ranjivosti sustava opskrbe energijom s posebnim osvrtom na sigurnost opskrbe (MODVESS)". Kao dio pristupnih pregovora za članstvo u Europsku uniju, Republika Hrvatska će usvojiti europsku pravnu stečevinu (Acquis communautaire) za energetski sektor stvaranjem pravnog i institucionalnog okvira kako bi se osiguralo slobodno energetsko tržište i poboljšanje konkurentnosti, sigurnosti opskrbe i zaštite okoliša u energetskom sektoru.

Pouzdani i detaljni energetski podaci ključni su za informiranu politiku donošenja odluka temeljenu na dokazima, za dobro funkcioniranje tržišta i učinkovitu regulaciju. Međutim, ukupno gledajući, prikupljanje energetskih podataka i analitički sustavi na zapadnom Balkanu imaju tendenciju ka slabom fragmentiranju i nekoherentnosti. U pokušaju da ispravi ovu situaciju, Hrvatska, uz pomoć EU-a, pokrenula je razne projekte, kao što je i MODVESS projekt, kako bi uspostavila odgovarajući sustav za prikupljanje, analiziranje i širenje energetskih podataka za poboljšanje politike donošenja odluka glede propisa i ulaganja.

Cilj MODVESS projekta je uspostaviti nacionalni model za praćenje struje, plina i naftnog sektora u Hrvatskoj, kao i ovisnosti, ranjivosti i održivosti energetskog sustava u zemlji, budući da se Hrvatska potpisivanjem Ugovora o osnivanju Energetske zajednice 2006. godine obavezala poboljšati vlastitu sigurnost opskrbe energijom.

MODVESS projekt nastavak je IPA 2007 projekta "Upravljanje administrativnim energetskim podacima".

Krajnji korisnik projekta je Ministarstvo gospodarstva. Ukupna vrijednost ovog projekta je EUR 1.050,150.

Sve novosti
Povratak na vrh