Preskoči na sadržaj
Naslovnica » Novosti » Završna konferencija najvrjednijeg projekta u povijesti PP Medvednica

Novosti

Završna konferencija najvrjednijeg projekta u povijesti PP Medvednica

Završna konferencija najvrjednijeg projekta u povijesti PP Medvednica

Održana je završna konferencija projekta „Poboljšanje posjetiteljskog kapaciteta u svrhu održivog upravljanja Parkom prirode Medvednica“, inače najvrjednijeg projekta PP Medvednica, ukupne vrijednosti oko 38 milijuna kuna.

Ravnatelj Uprave za zaštitu prirode Ministarstva gospodarstva i održivog razvoja Igor Kreitmeyer otvorio je konferenciju i rekao kako je ovaj projekt bio prilika za parkove prirode i nacionalne parkove da dobiju svoje posjetiteljske centre i obnove infrastrukturu koja je u mnogim parkovima bila u lošem stanju.

Uzvanike je ispred SAFU-a pozdravila pomoćnica ravnatelja Matea Radić te poručila: „Ovim vrijednim projektom kroz poticanje boravka u prirodi i razne atrakcije kao što su izgradnja i opremanje Centra za posjetitelje, edukativni i informativni sadržaji, obnovljene biciklističke rute i slično, ulaže se u očuvanje i unaprjeđenje prirodne baštine Medvednice, a posjetiteljima pruža cjelovita i bogata ponuda pazeći pritom i na očuvanje bioraznolikosti“. Napomenula je kako ovakvim projektima poboljšavamo i gospodarski razvoj područja.

Ravnatelj Zavoda za zaštitu okoliša i prirode dr. sc. Aljoša Duplić, čestitao je ravnateljici dr. sc. Marini Popijač i cijelom timu Javne ustanove na sjajnoj priči i dodao: „Zaštićena područja osiguravaju prostor za rekreaciju i borbu protiv depresije, usluge ekosustava važne su za zdravlje ljudi te se trebamo transformirati u društvo koje je održivo“.

Dr. sc. Marina Popijač, ravnateljica JU „Park prirode Medvednica“, predstavila je projekt u svim fazama, od same pripreme projekta i ugovaranja, do provedbe projektnih aktivnosti poput izvođenja građevinskih radova, postavljanja turističke signalizacije, izrade strateških dokumenata, edukativnih programa i muzejskih postava u Južnoj kuli, Zapadnom i Istočnom palasu.

Otvorenje „Centra za posjetitelje Medvedgrad“ predviđeno je krajem 2021. godine, a realizacijom projekta osigurat će se novi kapaciteti za održivo upravljanje prirodnom i kulturnom baštinom te unaprijedit turistička ponuda što će  posljedično dovesti i do otvaranja novih radnih mjesta.

SAFU je dosad u okviru dva poziva za promicanje održivog razvoja prirodne baštine ugovorio 51 projekt čime je uloženo 1,3 milijarde kuna u zaštitu i očuvanje bioraznolikosti Republike Hrvatske.

Izvor: Park prirode Medvednica

Sve novosti
Povratak na vrh