Preskoči na sadržaj
Naslovnica » Novosti » Završen projekt potpore nacionalnom viznom sustavu

Novosti

Završen projekt potpore nacionalnom viznom sustavu

U Ministarstvu vanjskih i europskih poslova održava je svečanost zatvaranja projekta "Potpora nacionalnom viznom ustavu". Radi se o twinning light projektu hrvatskog Ministarstva vanjskih i europskih poslova i finskog Ministarstva vanjskih poslova, u vrijednosti od 250 000 eura, financiranog putem Europske komisije. Uzvanike su pozdravili Peter Stenlund, državni podtajnik u finskom Ministarstvu vanjskih poslova i Andreja Metelko-Zgombić, pomoćnica ministrice vanjskih i europskih poslova, a voditeljice ovog projekta Päivi Blinnikka iz finskog i Maja Teider iz hrvatskog Ministarstva vanjskih i europskih poslova predstavile su glavne aktivnosti provedenih u razdoblju od šest mjeseci.

Članstvo u EU Hrvatskoj je donijelo nove izazove u pogledu viznog sustava. Znatno je povećan broj zahtjeva za vize, a za buduće članstvo u Schengenskom prostoru potrebna je puna prilagodba relevantnim pravilima i postupcima. U sklopu projekta održane su brojne radionice za hrvatske službenike čiji je rad vezan uz vize i granične kontrole. Izrađeno je i izvješće o hrvatskom viznom zakonodavstvu, kao doprinos pripremama za Schengen.

Cilj projekta bio je daljnje usklađivanje hrvatskog nacionalnog viznog sustava s viznim sustavom EU:

  • Jačanje kapaciteta osoblja diplomatskih misija i konzularnih ureda u pogledu postupka izdavanja viza
  • Nastavak usklađivanja hrvatskog viznog zakonodavstva s daljnjim razvitkom pravne stečevine EU / schengenske pravne stečevine
Sve novosti
Povratak na vrh