Panoramska šetnja Skywalkom na Biokovu, brži dolazak kući zahvaljujući novom zagrebačkom rotoru, dolazak na jug Hrvatske bez prelaska državne granice, uživanje u predstavama u obnovljenom Malom rimskom kazalištu, bijeg u svijet mašte i igara u gaming centru u Novskoj, osjećaj „doma daleko od doma“ u novim smještajnim jedinicama na sveučilišnim kampusima, kvalitetnija zdravstvena skrb u bolnicama diljem Hrvatske, vožnja novim autobusima – sve to, i još puno više, ne bi bilo moguće da nije članstva Hrvatske u Europskoj uniji i bespovratnih europskih sredstava.

Središnja agencija za financiranje i ugovaranje programa i projekata EU (SAFU) je s brojnim korisnicima diljem Republike Hrvatske ugovorila više od 1200 projekata u okviru Operativnog programa “Konkurentnost i kohezija” 2014.-2020. (OPKK).

Svaki projekt važan je na svoj način – omogućili su nam rješavanje brojnih izazova, poticanje gospodarskog razvoja, zaštitu okoliša, unaprjeđenje infrastrukture, ulaganje u zdravstvenu i socijalnu infrastrukturu te podizanje životnog standarda svih građana, a nas zanima:

„Bez kojeg EU projekta ne možete zamisliti Hrvatsku?“

Molimo odaberite do tri EU projekta bez kojih ne možete zamisliti Hrvatsku i glasujte za njih klikom na gumb na dnu ankete.

TS Poll - Loading poll ...

Upoznajte se detaljnije s projektima:

Razvoj zračne luke Dubrovnik

Jedan od ključnih projekata ulaganja u infrastrukturu u Republici Hrvatskoj. Projekt je obuhvaćao rekonstrukciju uzletno-sletne staze, staze za vožnju i stajanki, rekonstrukciju i dogradnju putničke zgrade Terminala, izgradnju objekata za gospodarenje otpadom te unaprjeđenje mjera zaštite okoliša, izgradnju kanalizacijskog sustava i izmještanje postrojenja za opskrbu avio gorivom te izgradnju administrativnih i ostalih objekata.

U sklopu projekta nabavlja se ukupno 21 elektromotorni vlak. Njih 11 za potrebe gradsko-prigradskog prijevoza putnika i 10 za regionalni prijevoz putnika. Maksimalna brzina vlakova je do 160 km/h. Minimalni kapacitet jedinica je 130 sjedećih i 385 stajaćih mjesta (ukupno 500 putnika) za gradsko-prigradske vlakove i oko 200 sjedećih i 200 stajaćih mjesta (ukupno 400 putnika) za regionalne vlakove.

e-Škole su digitalno zrele škole, spojene na ultra-brzi internet, opremljene informacijsko-komunikacijskim tehnologijama (IKT), s informatiziranim procesima poslovanja te učenja i poučavanja. Projektom se osigurava pristup lokalnoj mreži za 1049 osnovnih i srednjih škola, nadogradnja 10 mrežnih čvorišta, nabava IKT opreme ( poput osobnih računala za djelatnike, token uređaja i opreme za učionice) za najmanje 1.049 osnovnih i srednjih škola i sl.

Projektom je obuhvaćena rekonstrukcija i obnova cijele jednokolosiječne željezničke pruge duljine 18,7 kilometara te rekonstrukcija pripadajućih kolodvora i stajališta (Vukovar/Borovo Naselje i Vukovar, stajališta Nuštar i Bršadin-Lipovača), elektrifikacija, ukidanje željezničko-cestovnih prijelaza i izvedba križanja s drugim prometnicama u dvije razine te izvedba suvremenih signalno-sigurnosnih i telekomunikacijskih uređaja. Realizacijom ovog projekta na navedenoj dionici smanjuje se vrijeme putovanja – za putničke vlakove sa 40 na 20 minuta, za teretne vlakove sa 50 na 30 minuta.

Riječko područje dobiva novu cestovnu dionicu duljine cca. 3,5 kilometara sa spojnom cestom koja omogućuje povezanost s postojećom gradskom prometnom mrežom (spoj na Zvonimirovu ulicu duljine 485 m). Projekt obuhvaća izgradnju sljedećih objekata: trotračni tunel duljine 1.250 m, dva vijadukta – duljine 316 m i 144 m, željeznički podvožnjak duljine 56 m, nadvožnjak duljine 33 m te 5 raskrižja/križanja. Nadalje rekonstruirati će se 340 m Zvonimirove ulice (DC8) i izmjestiti instalacije. Državna cesta DC403 predstavlja novu, direktnu vezu između čvora Škurinje na riječkoj obilaznici i planiranog kontejnerskog terminala Zagrebačka obala u zapadnom dijelu luke Rijeka.

Kroz projekt su izgrađena četiri veteranska centra u Daruvaru; Petrinji, Sinju i Šibeniku. U veteranskim centrima se na jednom mjestu osigurava provedba programa koji obuhvaćaju rehabilitacijske, sportske i rekreacijske, kulturne i društvene aktivnosti, a za korisnike su osigurani i smještajni kapaciteti.

Projektom je napravljena temeljita rekonstrukcija najfrekventnijeg prometnog čvorišta grada Zagreba i najvećeg kružnog toka u gradu, koja se sastojala od: izgradnje podvožnjaka na Jadranskoj aveniji/Aveniji Dubrovnik, opremanja prometnom signalizacijom novog prometnog rješenja, izmještanja i izgradnje nove svjetlovodne distribucijske mreže, vodokomunalne infrastrukture, plinovoda, javne rasvjete te krajobraznog uređenja. Temeljita rekonstrukcija imala je dvije faze te je obuhvatila i tramvajsku prugu.

Projekt obuhvaća revitalizaciju bivšeg industrijskog kompleksa „Rikard Benčić“ u centru Rijeke i prenamjenu objekata u sklopu kompleksa u javnu kulturnu i obrazovnu svrhu. Zgrada ex Rikard Benčić zvana T-objekt bit će rekonstruira se i oprema kao sjedište Gradske knjižnice Rijeka dok je zgrada zvana „Ciglena zgrada“ rekonstruirana i opremljena kao Dječja kuća s brojnim sadržajima za djecu. Dječja kuća sastoji se od multifunkcionalnih prostora različitog tipa za radionice iz sfere neformalnog obrazovanja, kino dvorane za profesionalne filmske projekcije, bara i dječje knjižnice.

Projektom je realizirana  potrebna prateća infrastruktura u pogledu razvoja smještajnih kapaciteta. Novi dom ima podzemnu garažu s dva punjača električnih automobila, prizemlje u kojem se uz upravu Centra nalazi studentski klub, medicinska ambulanta, Student servis, samouslužna praonica rublja za studente, veliko spremište za bicikle i pet katova s 243 sobe sa 600 kreveta i zajedničkim prostorijama za svakodnevnu interakciju studenata (dnevni boravci, male kuhinje, učionice i krovne terase). U dvorišnom prostoru Centra napravljen je solarni park sa solarnim drvom i dvije klupe, sportsko igralište i dva zabavna fitness parka sa spravama za vježbanje.

Riječ je o prvom i jedinom poduzetničkom centru u Karlovačkoj županiji te je ujedno mjesto inspiracije za sve one koji žele bolje upoznati i inspirirati se velikim znanstvenikom kroz grupni i individualni obilazak interpretacijskog djela samog Centra te brojne događaje koje Centar organizira za sve dobne skupine. Centar je otvoren prema (budućim) poduzetnicima s područje Karlovačke županije, ali raduje se i posjetima kako bi naučili više o Nikoli Tesli i inspirirali se tim genijem koji je za sebe govorio da je stanovnik svemira. Projekt je usmjeren prema digitalnom i zelenom te je Centar opremljen levitirajućim tabletima, podnim displejom po kojem se može hodati, Teslinom zavojnicom, fotonaponskim ćelijama te brojnim drugim digitalnim interaktivnim rješenjima.

Projekt spaja sedam partnera koji zajednički rade na razvoju sedam inovativnih proizvoda iz područja naprednog inženjerstva, automatizacije i robotike. U okviru projekta se gradi Tehnološko-inovacijski centar površine preko tri tisuće metara četvornih s uredskim i laboratorijskim prostorima na dva kata za nove start-up firme te nabavlja moderna oprema poput 3D skenera.

Projekt obuhvaća obnovu palače Amadeo (u kojoj je smješten Hrvatski prirodoslovni muzej) s muzeološkim recentnim stalnim postavom, akreditiranim laboratorijima i novim aktivnostima. Realizacijom projekta Zagreb će imati jedinstveni muzej prirodoslovlja koji će privući domaće i inozemne posjetitelje te pridonijeti razvoju kulturnog turizma Grada Zagreba kao i Urbane aglomeracije Zagreb (UAZ). Novina ovog projekta je opremanje oglednog laboratorija koji će njegovim korisnicima omogućiti upoznavanje s osnovnim metodama rada u biološkoj i geološkoj znanosti koje do sada nisu javno prikazane.

Projekt obuhvaća proširenje luke izgradnjom obale u dužini od 149 metara s osiguranim gazom od 4 metra. Nova obala se izvodi na 72 armiranobetonska pilota. Također, projekt obuhvaća uređenje zaobalne površine iza novoizgrađene obale, te izgradnju glavnog lukobrana za zaštitu od valova u dužini od 116 metara, koji se izvodi kao konstrukcija na 18 bušećih armiranobetonskih pilota.

Projekt je obuhvaćao izgradnju podvožnjaka, denivelaciju ceste ispod željezničke pruge Osijek-Zagreb, izgradnju dva mosta (cestovnog i željezničkog), izgradnju ceste ispod mostova, te izgradnju priključnih prometnica sa svom potrebnom infrastrukturom (pješačke i biciklističke staze na samom podvožnjaku kao i izgradnju javne rasvjete, sanitarno fekalne i oborinske kanalizacije) kojom se omogućava kontinuirani nastavak prometa bez prekidanja prometnih trasa. Realizacijom ovog projekta riješen je gorući problem prometnih zastoja i gužvi u jednoj od najprometnijih ulica u Osijeku i Osječko-baranjskoj županiji, kolokvijalno zvanoj ,,Čepinskoj”, te se izgradnjom podvožnjaka u cijelosti promijenila vizura ovog dijela grada Osijeka i olakšao pristup novim sadržajima poput Gospodarskog centra u Osijeku.

Najveći projekt u okviru OPKK 2014.-2020. čiju provedbu prati SAFU. Realizacijom projekta povezan je teritorij Republike Hrvatske na samom jugu izgradnjom Pelješkog mosta duljine 2,4 kilometara s pristupnim cestama i cestama na Pelješcu (tzv. Stonska obilaznica).

Projekt je obuhvatio ulaganje u prirodnu baštinu na nekoliko lokacija na području dviju županija ( Požeško-slavonske i Virovitičko-podravske) koje su tematski povezane u jednu cjelinu. Od posjetiteljske infrastrukture i sadržaja izgrađen je i opremljen Geo info centar u Voćinu koji se prostire na više od 800 četvornih metara, adaptirana je i opremljena dvorana u Kući Panonskog mora, montirani su elementi Adrenalinskog parka Duboka, rekonstruirana je cesta Slatinski Drenovac – Jankovac – Granica županije te je opremljeno ukupno šest vidikovaca.

Projekt obuhvaća rekonstrukciju, dogradnju, nadogradnju te uređenje i opremanje centralne zgrade Tehnološkog parka Split (TPS) neto površine od 17.571,65 m2 te će u njemu biti smješteni uredi ( na oko šest tisuća metara četvornih) co-working prostor (460,70 m2), inkubacijski uredi (697,40 m2), konferencijski prostor (858 m2), tri laboratorija za visoke tehnologije te popratni sadržaji za zaposlenike kao što su restoran/menza i kafić, prostor za čuvanje djece, teretana i sl.

Realizacijom projekta nabavljena je vrlo vrijedna medicinska i ne medicinska oprema što će rezultirati kvalitetnijom i bržom medicinskom uslugom za sve korisnike OB Pula. Od vrijedne opreme, između ostalog, nabavljena je dijagnostička, endoskopska, radiološka, anesteziološka te oprema za reanimaciju pacijenata kao i operacijski stolovi i kirurški instrumenti.

Projekt iz kulturne baštine u okviru kojeg je obnovljen Dvorac Pejačević, revitaliziran i uređen Gradski park kojemu je vraćen perivojni izgled (uređene su šetnice, postavljeni dizajnerski drveni mostovi od kojih svaki ima svoju priču vezanu za Viroviticu) te šetnica ispred Gimnazije Petra Preradovića.

Radi se o najvrjednijem projektu ulaganja u  kulturnu baštinu na području Splitsko-dalmatinske županije. Okosnicu projekta je činila rekonstrukcija, obnova i revitalizacija nepokretnih kulturnih dobara Tvrđave Grad, Tvrđave Kamičak i kule sa satom, Muzeja Cetinske krajine te obnova ulica povijesne cjeline Sinja. Realizacija projekta pridonosi razvoju tematski povezanih kulturnih i turističkih sadržaja (festivali, predstave, prezentacija tradicijskih zanata, suvenira, multimedija, i novih proizvoda i sl.) koji su Sinj pretvoriti u turističko odredište s brojnim turističkim sadržajima tijekom cijele godine.

Transformacijom u Centar kompetentnosti u turizmu i ugostiteljstvu Srednja škola Zabok će moći osigurati uvjete za adekvatno obrazovanje kakvo se očekuje od turističkog kadra u privatnom sektoru. Centar će na preko 3.000 metara četvornih uz modernizirane i nove učionice, praktikume, trening centar i zajedničke prostore imati i akademis– ugostiteljski objekt s 11 smještajnih jedinica različitih kategorija, koji će kroz segmente poslovanja u realnim situacijama pružati najbolju praktičnu nastavu polaznicima Centra.

U okviru projekta izgrađen je Centar izvrsnosti Cerovačke šilje, a uređene su i same Cerovačke špilje kao temelj projekta. To je podrazumijevalo uređenje cijele posjetiteljske špiljske zone u dužini od 1300 metara, ugradnju nove rasvjete prilagođene zaštiti i očuvanju špilja, rekonstrukciju mostova i ograda te uređenje ulaznih prostora. Naravno, sve to prate i interpretacijski te edukativni sadržaji uklopljeni i razmješteni na cijeloj lokaciji. Realizacijom projekta stvorena je suvremena, inovativna i integrirana posjetiteljska destinacija temeljena na vrijednostima održivog upravljanja prirodnom baštinom.

Rekonstrukcijom zgrade bivše austro-ugarske vojne pekare i Trga V. Lisinskog,  stanovnici Osijeka i njihovi gosti dobili su novu kulturno-turističku infrastrukturu. U prizemlju objekta nalaze se restoran/kafić i hostel, kao i multimedijalni prostor namijenjen virtualnoj prezentaciji grada. Na prvom katu nalazi se smještajni prostor s 54 kreveta u 15 soba, dok se na drugom katu nalazi co-working prostor s 11 boxova koje će koristiti društvene, turističke i umjetničke ustanove, dok se u potkrovlju nalazi multifunkcionalna dvorana s preko 150 sjedećih mjesta gdje će se održavati kongresi, skupovi i sl.

Radi se o jednom od najvrjednijih završenih projekata iz kulturne baštine na području Primorsko-goranske županije. Ruta osmišljena ovim projektom, novi je kulturno-turistički proizvod s centralnim Posjetiteljskim centrom u Kraljevici koji interpretira cijelu rutu, i osam tematskih interpretacijskih centara (Trsat, Grobnik, Bakar, Bribir, Krk, Čabar, Brod na Kupi, Kraljevica) čiji sadržaji privlače veći broja posjetitelja na lokacije koje do sada nisu bile primjereno turistički valorizirane, te nisu činile dio uobičajene turističke ponude u Primorsko-goranskoj županiji.

Projekt čijom realizacijom je grad Zadar dobio novi kulturno-turistički proizvoda kroz obnovu i turističku valorizaciju nepokretnih kulturnih dobara. U okviru projekta rekonstruirano je i revitalizirano blizu 3.000 metara četvornih Providurove palače u koju je između ostalog smješten i izložbeni prostor sa sadržajima za posjetitelje, obnovljeni su i sanirani Bedemi ( zadarskih pobuna)  u istočnom dijelu grada Zadra te su provedene brojne edukacije i  radionice.

Realizacijom projekta obnovljen je i opremljen postojeći kompleks dvoraca Tikveš u Prezentacijsko-edukacijski centar koji je smješten u sjevernom dijelu Parka prirode Kopački rit. Kompleks dvoraca Tikveš obuhvaća objekte: Novi dvorac s Aneksom i Stari dvorac, a potječe iz 19 stoljeća. U centru se nalazi jedinstveni multimedijalni i interaktivni postav koji posjetiteljima približava sve najvažnije osobine i prirodne fenomene Kopačkog rita.

Revitalizacijom Tvrđave sv. Ivana obnovljene su i opremljene dvije cjeline tvrđave, sjeverni dio poznat kao „Kliješta“ i južni zvan „Zvijezda“. Unutar područja Tvrđave sv. Ivana, ukupne površine 18.657 metara četvornih, obnovljeno je preko 5.500 metara četvornih bedema, uvedeni su inovativni sadržaji, atrakcije i proizvodi. Na Tvrđavi sv. Ivana smjestio se i Edukativni kampus opremljen pametnim interaktivnim učionicama, spavaonicama i prezentacijskim prostorima. Obnovom Tvrđave sv. Ivana te ranijom obnovom Tvrđave svetog Mihovila i Tvrđave Barone kompletirana je obnova šibenskog fortifikacijskog sustava.

Projektom Učka 360° izgrađen je i opremljen Centar za posjetitelje Poklon te još 4 objekta (3 volontersko-informacijska centra u Rovozni, Podmaju i Lovranskoj Dragi te interpretacijskog centra – ekomuzeja “Vlaški puti” u Šušnjevici). Također, razvijeni su dodatni tematski programi za posjetitelje čime se povećala atraktivnost i raznolikost ponude PP Učka.

Kroz projekt je rekonstruirano kulturno dobro i opremljen novi „Centar za posjetitelje Medvedgrad“. Uređena je biciklistička staza i signalizacija unutar i izvan granica parka prirode. Osmišljeni su dodatni edukativni i interpretacijski sadržaji za posjetitelje i njihov boravak u prirodi te su stvoreni novi kapaciteti za održivo upravljanje prirodnom baštinom čime je unaprjeđena turistička ponuda grada Zagreba.

Najupečatljiviji i najsloženiji dio ovog EU projekta je bila izgradnja vidikovca u obliku potkove izvan litice sa staklenom plohom za hodanje nazvanog Nebeska šetnica – Skywalk. Skywalk se nalazi na predjelu Ravna vlaška, na visini od 1.228 metara nad morem. Osim Skywalka kroz projekt je još uređen posjetiteljski centar, Rodićeve ceste (Staza – Saranač u pješačko-biciklističku stazu dugu oko 7km) i posjetiteljski sklopovi na cesti unutar PP Biokovo, izrađeni su edukativni programi i nabavljena potrebna oprema za provedbu istih.

Poduzetnički inkubator PISMO nalazi se u Novskoj i namijenjen je industriji razvoja videoigara i metalnoj industriji. U sklopu projekta obnovljene su dvije zgrade s ukupno 20 ureda, coworking prostorom i konferencijskim dvoranama te je kupljena oprema namijenjena gaming i metalurškoj industriji.

Malo rimsko kazalište u Puli od iznimnog je povijesnog, arhitektonskog i kulturnog značaja te je jedno od najvećih i najznačajnijih antičkih spomenika Grada Pule. Projektom rekonstrukcije kazališta obnovljena je tribina nekadašnjeg kazališta kako bi se očuvala i revitalizirala iznimna lokacija kulturne baštine iz antičke povijesti Pule. Realizacijom ovog projekta Malo rimsko kazalište postalo je mjesto prožimanja spomeničke baštine, kulture i turizma.

Skip to content