Bez kojeg EU projekta ne možete zamisliti Hrvatsku? Glasuj!

Više od šest milijardi eura iz EU fondova za nove projekte u obrazovanju, poduzetništvu, prometnoj infrastrukturi, zdravstvu, kulturnoj i prirodnoj baštini

Hrvatska je danas nezamisliva bez tisuća projekata sufinanciranih iz EU fondova. Panoramska šetnja Skywalkom na Biokovu, brži dolazak kući zahvaljujući novom zagrebačkom rotoru, put na jug Hrvatske bez prelaska državne granice, uživanje u predstavama u obnovljenom Malom rimskom kazalištu, bijeg u svijet mašte i igara u gaming centru u Novskoj, moderni studentski domovi, poduzetnički inkubatori, brojna ulaganja u znanost i inovacije, kao i u našu bogatu kulturnu i prirodnu baštine. Ipak, ništa od toga ne bi bilo moguće bez članstva Hrvatske u Europskoj uniji i bespovratnih europskih sredstava.

Središnja agencije za financiranje i ugovaranje programa i projekata Europske unije – SAFU je s korisnicima ugovorio više od 1200 projekata iz Operativnog programa „Konkurentnost i kohezija 2014. – 2020.“ i svaki od njih na svoj način doprinosi lokalnom i regionalnom razvitku. Ravnatelj SAFU-a Dragan Jelić kazao je kako prilikom komunikacije o EU projektima najčešće ističemo njihovu novčanu vrijednost. Međutim, mnogo je veća vrijednost projekata kada je mjerna jedinica dobrobit i poboljšanje života naših građana.

„Siguran sam kako biste se složili – tada je nemjerljiva! Tisuće EU projekata značajno su utjecali na razvoj lokalnih sredina te doprinijeli gospodarskom razvitku Hrvatske. Otvaranje novih radnih mjesta, osiguravanja bolje prometne povezanosti i školstva, efikasnijeg zdravstva i poduzetništva… Stoga kroz kampanju „Bez kojeg EU projekta ne možete zamisliti Hrvatsku?“ SAFU želi prikazati raznolikost područja ulaganja u Lijepu našu“, kazao je Jelić uz zahvalu svim korisnicima na partnerskoj suradnji.

Svatko od nas zasigurno je upoznat s barem nekim od EU projekata, koji su svojom realizacijom pozitivno utjecali na kvalitetu svakodnevnice, stoga svoj odgovor možete dati putem ankete Bez kojeg EU projekta ne možete zamisliti Hrvatsku?
Proglašenje projekata bez kojih je Hrvatska danas nezamisliva održat će se na konferenciji „Dani regionalnoga razvoja i  fondova Europske unije“ u organizaciji Ministarstva regionalnoga razvoja i fondova Europske unije.

Nikola Tesla Poduzetnički centar

Čestitamo na uspješnom provođenju projektnih aktivnosti u okviru projekta „Nikola Tesla Poduzetnički centar“ i otvorenju Experience Centra! Što realizacija ovakvog projekta znači za poduzetnike, širu javnost ali i za područje grada Karlovca?

Prije svega, hvala na čestitkama! Realizacija ovog projekta važna je u više segemnata za Karlovačku županiju i Grad Karlovac. Naime, otvorenjem Nikola Tesla Experience Centra Karlovac dobili smo mjesto koje na više načina odaje priznanje najpoznatijem karlovačkom učeniku – Nikoli Tesli.
Centar objedinjuje usluge za različite ciljane skupine te je financiran kroz nekoliko izvora financiranja, uključujući i projekt „Nikola Tesla Poduzetnički centar“.
Naime, riječ je o prvom i jedinom poduzetničkom centru u Karlovačkoj županiji (poduzetnički aspekt djelovanja Centra definiran je kroz odjel Nikola Tesla Poduzetnički Centar) te je ujedno mjesto inspiracije za sve one koji žele bolje upoznati i inspirirati se velikim znanstvenikom kroz radionice i događaje koje organiziramo za različite dobne skupine te grupni, individualni obilazak interpretacijskog djela samog Centra.
Tako da smo otvoreni prema (budućim) poduzetnicima s područje Karlovačke županije dok s druge strane se radujemo svima onima iz Hrvatske i inozemstva koji nas posjete kako bi naučili više o Nikoli Tesli i inspirirali se tim genijem koji je za sebe govorio da je stanovnik svemira.

Koje zanimljivosti o ovom jedinstvenom projektu biste voljeli istaknuti?

Zanimljivo je da je Nkola Tesla Experience Center Karlovac izgrađen tik uz današnju karlovačku gimnaziju koju je Tesla pohađao te u njoj stekao svoju zadnju diplomu.
Projekt je usmjeren prema digitalnom i zelenom te je sam Centar opremljen levitirajućim tabletima, podnim displejom po kojem se može hodati, Teslinom zavojnicom te brojnim drugim digitalnim interaktivnim rješenjima.
Unutar projekta je preko puta Centra napravljeno parkiralište s 56 parkirnih mjesta od kojih su dva za punjenje električnih automobila. Ujedno, na parkingu se nalaze klupe s punjačima za mobitele te druga zanimljiva rješenja inspirirana Teslom. Parking se ne naplaćuje.

 Kakve su reakcije Vaših sugrađana i drugih posjetitelja Centra?

Reakcije stanovnika Karlovca i Karlovačke županije te posjetitelja iz svih djelova Hrvatske i svijeta u prva tri mjeseca otvorenja Centra su iznad svih očekivanja, svima se jako sviđa koncept. Najbolje se to vidi u broju posjetitelja koji dolaze posjetiti interpretacijski dio Centra, njih gotovo 10.000 do rujna 2023. Ponosni smo i na broj (budućih) poduzetnika koji su do sad sudjelovali na radionicama za (buduće) poduzetnike ili koristili usluge individualnog savjetovanja kod naših savjetnica koji je nadmašio predviđene pokazatelje unutar samog projekta za 200%! Uz napomenu, projekt još uvijek nije gotov i traje do kraja ove godine te će taj postotak još rasti.

S kojim izazovima ste se susreli tijekom provedbe projekta?

Izazovi su sastavni dio svakog projekta, pa tako i ovoga. Istaknula bih kao glavni pandemiju i nedostatak čipova na tržištu što je u jednom trenutku doprinijelo prolongiranju implementacije opreme u Centar no, na kraju, nije ugrozilo rokove provedbe projekta.

Koji savjet biste dali budućim korisnicima bespovratnih sredstava pri realizaciji ovakvih sličnih projekata?

Umjesto savjeta, citirat ću Nikolu Teslu: “Čvrsto vjerujem u pravilo kompenzacije. Istinite nagrade su uvijek u razmjeru s radom i žrtvama.”

Martina Marušić Britvec, mag.pol. univ.spec.stud.eur., direktorica Poduzetničke zone Korana d.o.o. koja upravlja Nikola Tesla Experience Centrom

Projekt: Nikola Tesla Poduzetnički centar

Korisnik: Karlovačka županija 

Skip to content