Interni newsletter 2Q/2024.

SAFU NOVOSTI

HORIZONTALNI POSLOVI

SAFU trenutno prati provedbu 622 ugovora ukupne vrijednosti više od 4 mlrd. € od toga je:

 • 86 ugovora iz OPKK-a ukupne vrijednosti više od 857,8 mil. €  
 • 403 ugovora u okviru NPOO-a ukupne vrijednosti od gotovo 1,9 mlrd. €
 • 112 ugovora u okviru FSEU/NPOO-a ukupne vrijednosti više od 1,2 mlrd. €
 • 21 ugovor u okviru PKK/ITP-a ukupne vrijednosti  od gotovo 124 mil. €

Tijekom 2. kvartala ugovoren je projekt Rekonstrukcija i prenamjena Dvorca Feštetić u interpretacijski centar (NPOO)

Tijekom 2. kvartala ugovoreno je 40 novih projekata od toga je u okviru NPOO-a ugovoreno 33 nova projekata ukupne vrijednosti više od 743,2 milijuna eura. Također je ugovoreno novih 19 projekata iz financijske perspektive 2021.-2027. u vrijednosti od gotovo 124 milijuna eura. U pripremi su također sedam novih projekata čije se ugovaranje očekuje u narednom kvartalu. Više

Tijekom 2. kvartala ugovoren je projekt Bazenski kompleks u Velikom Korenovu terme Bjelovar (NPOO)


TWINNING

PROJEKTI U FAZI UGOVARANJA

 • 30. svibnja 2024. zaprimljena je obavijest o odabiru RH za provedbu Twinning light projekta u Crnoj Gori, pod nazivom „Further enhancing the functioning of Montenegrin AFCOS system with the aim of efficient protection of EU financial interests” (AFCOSCG), koji će se provoditi u suradnji s Ministarstvom financija RH. U tijeku je proces ugovaranja projekta.
 • 3. lipnja 2024. zaprimljena je obavijest o odabiru konzorcija Republike Poljske i Republike Hrvatske za provedbu Twinning projekta u Sjevernoj Makedoniji, pod nazivom „Supporting the inspection services for transportation of passengers and goods“ (MMPI). Nositelj projekta na strani RH je Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture. U tijeku je proces ugovaranja projekta.

PROJEKTI U PROVEDBI

 • Svečanost otvaranja Twinning projekta „Strengthening the Capacity of the Institution of Public Administration – Jordan” (JOIPA) održana je 27. svibnja 2024. u Ammanu. Na svečanosti su sudjelovali pomoćnica ravnatelja DŠJU i voditeljica projekta na strani RH, gđa Valentina Miličić, ravnatelj SAFU-a, g. Dragan Jelić, te voditeljica Službe za Twinning, gđa Nirvana Sokolovski.

Slika 1. Kick-off event u Ammanu (Jordan)

 • Vezano za Twinning projekte „Strengthening budget planning, execution and internal control functions” (PFM) u Sjevernoj Makedoniji i „EU’s support to capacity building and gradual Union acquis alignment in the veterinary sector of Bosnia and Herzegovina” (VETERINA), sve projektne aktivnosti kao i misije hrvatskih stručnjaka odvijaju se uobičajenim tokom.
 • U ovom kvartalu ostvareni su sljedeći rezultati: izrađeno je 38 radnih naloga, ostvareno je 112 radnih dana hrvatskih stručnjaka, podneseno je 30 zahtjeva za plaćanje, sklopljena su 2 ugovora o djelu, pripremljena su 3 radna plana, sastavljena su 2 izvještaja te su izrađena 3 side lettera .Više

Slika 2. Predstavljanje uloge SAFU kao administrativnog tijela za Twinning na godišnjem sastanku država članica i država korisnica uključenih u Twinning


INFORMIRANJE I VIDLJIVOST EU PROJEKATA

Za potrebe raznih sastanaka, koordinacija, konferencija i terenskih posjeta Ured za komunikacije izradio je 75 priprema za Ured ravnatelja i Ministarstvo regionalnoga razvoja i fondova Europske unije.

Uz navedeno, a u svrhu transparentnog i pravodobnog informiranja javnosti o aktivnostima Agencije i EU fondovima, u drugom kvartalu 2024. godine odgovorili smo na 19 upita koje smo zaprimili na SAFU info mail, 12 medijskih upita, koordinirali smo 5 zahtjeva za pristup informacijama te smo pregledali i dali svoje komentare na 134 upita korisnika u vezi sukladnosti elemenata vidljivosti.

Također, SAFU je sudjelovao na Tjednu karijera UNIN Connect Week Sveučilišta Sjever u Varaždinu, koji je prepoznat kao jedinstven događaj na kojem poslodavci upoznaju studente, svoje buduće kadrove, a studenti ostvaruju izravnu suradnju s budućim poslodavcima od kojih mogu doznati kako pronaći svoje mjesto na tržištu rada.

SAFU je sudjelovao i u obilježavanju 11. obljetnice ulaska Republike Hrvatske u EU i završetka korištenja EU fondova iz financijske perspektive 2014.-2020. na događaju u organizaciji MRRFEU-a; Biciklijada i informativno-edukativno događanje “100% EU fondovi” u Karlovcu.

Na web stranici Agencije objavili smo 25 vijesti, od kojih izdvajamo:

Predstavljen projekt „Croatian safe steps CROSS“
Ravnateljstvo civilne zaštite Ministarstva unutarnjih poslova Republike Hrvatske u Gospiću je predstavilo preko 52 milijuna eura vrijedan projekt „Croatian safe steps CROSS“ kojim će se razminirati 3.451,5 ha šumskog zemljišta diljem Hrvatske.

Svečano otvorena obnovljena Škola narodnog zdravlja ”Andrija Štampar”
Svečano je  otvorena obnovljena zgrada Škole narodnog zdravlja ”Andrija Štampar” koja je stradala u zagrebačkom potresu 2020. godine, a čija obnova je financirana iz Fonda solidarnosti EU i Nacionalnog plana oporavka i otpornosti.

21. novi elektromotorni vlak svečano pušten u promet
Vožnjom 21. elektromotornog vlaka na relaciji Zagreb-Zabok-Zagreb obilježen je završetak projekta obnove voznog parka HŽ Putničkog prijevoza (HŽPP) novim elektromotornim vlakovima, ukupne vrijednosti preko 170 milijuna eura.

Novska postaje središte hrvatske gaming industrije
U nazočnosti predsjednika Vlade Andreja Plenkovića, ministar regionalnoga razvoja i fondova EU Šime Erlić, ravnatelj SAFU-a Dragan Jelić i ravnateljica Regionalnog koordinatora Sisačko-moslavačke županije Andreja Šeperac potpisali su ugovor za projekt “Centar gaming industrije” u Novskoj. Javnoj ustanovi Regionalni koordinator Sisačko-moslavačke županije dodijeljena su sredstva u iznosu od 26,3 milijuna eura za realizaciju Centra gaming industrije.

Iskustvo zlata vrijedi: Povezivanje poslodavaca i studenata s invaliditetom
Poslovni dnevnik spojio je osam studenata koji imaju određeni invaliditet s poduzećima. Većina njih tako će, kroz praksu, početi stjecati svoja prva radna iskustva, a na svečanosti u Zagrebu su i upoznali svoje buduće poslodavce. U projekt se ove godine uključilo osam kompanija, među kojima je i SAFU, kojem je ovo prvi put da se uključuje u projekt Iskustvo zlata vrijedi. Ema Krobot, studentica je međunarodnih odnosa i diplomacije na sveučilištu Libertas te će uskoro na praksu u SAFU.

Brodski Stupnik dobio Poljoprivredno-poduzetnički inkubator
U Brodskom Stupniku je održana završna konferencija preko 4 milijuna eura vrijednog projekta Poljoprivredno-poduzetnički inkubator Brodski Stupnik.

15,5 milijuna eura za rekonstrukciju i dogradnju luke u Novom Vinodolskom
Potpredsjednik Vlade i ministar mora, prometa i infrastrukture Oleg Butković potpisao je s ravnateljem Županijske lučke uprave (ŽLU) Novi Vinodolski Velimirom Antićem Ugovor o dodjeli bespovratnih sredstava za projekt Rekonstrukcija i dogradnja primarnog lukobrana u luci Novi Vinodolski uz parterno uređenje obale „Podbaran“, vrijedan 15,5 milijuna eura.

Rimac predstavio robotaksi – dvosjed Verne
Mate Rimac predstavio je robotaksi nazvan Verne, po slavnom piscu, koji bi trebao prvo početi voziti po Zagrebu 2026. godine. Govoreći na predstavljanju u organizaciji kompanije Project 3 Mobility (P3) u kampusu u Kerestincu, Rimac je rekao kako se radi se o potpuno autonomnom električnom vozilu izgrađenom na novoj platformi, koja je u potpunosti prilagođena autonomnom načinu vožnje.


PROVEDBA PROJEKATA FINANCIRANIH IZ ESI FONDOVA

Naziv projekta: Hrvatski digitalni turizam – eTurizam
Korisnik: Ministarstvo turizma i sporta
Ukupna vrijednost projekta: 7.182.438,70 EUR.

Svrha projekta: Projekt eTurizam ukupno je vrijedan 7.182.438,70 EUR od čega je 85 % iznosa sufinancirano iz Europskih strukturnih i investicijskih (ESI) fondova te je dio sveobuhvatne strategije e-Hrvatska 2020. Riječ je o projektu koji u potpunosti unaprjeđuje turistički sektor te odgovara na postojeći problem nepovezanih podataka i zastarjele tehnologije u promociji i funkcioniranju sustava hrvatskog turizma.

Projekt eTurizam uspostavlja integrirani informacijski sustav e-usluga u turizmu kojemu je cilj digitalizacijom i optimizacijom svih procesa u turizmu potaknuti daljnji razvoj turističkih i ugostiteljskih usluga u Republici Hrvatskoj, ali i unaprijediti komunikaciju i poslovanje između građana i javne uprave u turizmu. Uspostavom jedinstvenoga informacijsko-komunikacijskog sustava u sklopu projekta modernizirani su upravni postupci, procesi i usluge te je omogućeno lakše, bolje i kvalitetnije informiranje javnosti kroz objedinjenu središnju digitalnu platformu.

Naziv projekta: IT Park Osijek
Korisnik:  Grad Osijek
Ukupna vrijednost projekta:  5.121.863,60 EUR

Svrha projekta: Poduzetnička zona „IT park“ Osijek je specijalizirana mikro gospodarska zona. Namijenjena je tvrtkama koje posluju u sektoru Informacijskih Tehnologija (IT). Nalazi se u širem centru grada i kvalitetno je prometno povezana- neposredno uz zonu postoji javni prijevoz (tramvaj, biciklistička i pješačka staza), a zona se nalazi uz jednu od glavnih gradskih prometnica koja je neposredno povezana sa južnom obilaznicom.

Na prostoru od oko 26.000 m2 komunalno i infrastrukturno će se urediti 10 parcela, veličina od 1200 do 2300 m2. Prema GUP-u izgrađenost površine je do 60% te je dozvoljeno graditi objekte do 6 etaža, odnosno do koeficijenta iskorištenosti kis=3,0. Raspisivanje Javnog natječaja za korisnike IT parka je u siječnju 2019.godine, a korisnicima su kroz Program poticaja i olakšica namijenjene brojne pogodnosti.

Naziv projekta: BioProspecting Jadranskog mora
Korisnik:  Institut Ruđer Bošković
Ukupna vrijednost projekta:  5.013.701,75 EUR

Svrha projekta: Projekt omogućava vrhunska istraživanja u području biotehnologije mora, a uključuje primjenu bioloških znanja i najsuvremenijih tehnika u istraživanju morskog okoliša i njegovih bioloških komponenti, bilo kao izvora ciljanih biotehnoloških proizvoda i njihove primjene: novi enzimi (bio-katalizatori), proteini i peptidi, sekundarni metaboliti, polisaharidi (bakterije, morske alge), masne kiseline i lipidi (alge). Za morske obalne sustave kao što je npr. Jadransko more pretpostavlja se da je mogući bogat izvor novih proizvoda za medicinsku i biotehnološku primjenu. Iako su bogatstvo i raznolikost morskih sustava dobro poznati, njihova dostupnost i iskorištavanje u Hrvatskoj do sada je bila vrlo ograničena te je dosadašnji istraživački rad na hrvatskim morskim resursima bio ograničen kroz nekoliko odvojenih međunarodnih projekata.

Naziv projekta: Ulaganje u učinkovitost i pristupačnost dnevne bolnice Klinike za infektivne bolesti „Dr. Fran Mihaljević”
Korisnik:  Klinika za infektivne bolesti „Dr. Fran Mihaljević“
Ukupna vrijednost projekta:  6.636.140,42 EUR

Cilj ovog projekta jest učinkovitost i pristupačnost liječenju, a koji je postignut kroz rekonstrukciju i opremanje Paviljona II za potrebe dnevne bolnice i „Stare ljekarne“ za smještaj uređaja za MR te nabavkom nove opreme i provedbe inovativnih organizacijskih promjena za potrebe uspostave potpune funkcionalnosti dnevne bolnice te postizanje učinkovitosti i povećanja kvalitete zdravstvenih usluga. Predviđanja su da će se unaprjeđenjem dostupnosti i učinkovitosti liječenja smanjiti broj prijema bolesnika na akutne bolničke odjele za najmanje 5% u 2029., u odnosu na 2013. godinu. Obnovljeni prostori Klinike i nabavljena oprema pridonijet će bržem oporavku bolesnika koji će biti liječeni u dnevnoj bolnici, smanjenju troškova liječenja, smanjenje opterećenosti zdravstvenog sustava, a sve to omogućuje prijem i obradu većeg broja pacijenata. Više

Naziv projekta: Razvoj zone Dračevac – Tehnološki park Split – Dračevac
Korisnik:  Grad Split
Ukupna vrijednost projekta:  11.549.079,15 EUR

Projekt izgradnje i opremanja centralnog objekta Tehnološkog parka Split – Dračevac usmjeren je na osiguranje institucionalnih kapaciteta za poticanje pametnog i održivog razvoja poduzetništva orijentiranog visokim tehnologijama sa svrhom stvaranja povoljnog poduzetničkog okruženja na području Urbane aglomeracije Split. Aktivnost ovog projekta doprinijeti će stvaranju diversificiranog, otpornog, inovativnog i konkurentnog gospodarstva Urbane aglomeracije Split i Splitsko – dalmatinske županije. Više

Naziv projekta: Razvoj izvaninstitucijskih socijalnih usluga u zajednici za odrasle osobe s intelektualnim teškoćama u Sisačko-moslavačkoj županiji
Korisnik:  Centar za rehabilitaciju Komarevo
Projektni partneri: Sisačko-moslavačka županija, Hrvatskim zavodom za socijalni rad i Općinom Majur
Ukupna vrijednost projekta:  1.047.315,27 €

Projektom su povećani infrastrukturni kapaciteti lokalnih dionika s ciljem kvalitetnijeg pružanja socijalnih usluga i povećanje kvalitete života odraslih osoba s intelektualnim poteškoćama na području Općine Majur i Grada Siska. Između ostalog, na području Općine Majur izgrađene su i opremljene dvije stambene zgrade, u kojima će se pokrenuti izvaninstitucionalna usluga organiziranog stanovanja za  odrasle osobe s intelektualnim teškoćama kao prva takva na ruralnom području Republike Hrvatske. Objekt bivše škole u naselju Majur je rekonstruiran i opremljen te će u tako prikladno uređenom prostoru Centar za rehabilitaciju Komarevo provoditi uslugu boravaka za osobe s intelektualnim teškoćama. Uređeno je zemljište pokraj škole na kojem je posađen vrt i uređen senzorički park koji će korisnici koristiti u svrhu radne terapije. Sami će ga oblikovati, održavati i voditi o njemu brigu. Više


PROVJERA NABAVE

U drugom kvartalu 2024. godine Ured za provjeru nabave I je izvršio pregled 7 Dokumentacija o nabavi (interni ex – ante), 34 ex – posta te 122 dodatka ugovoru. Također, UPN I u promatranom razdoblju radi ex – post pregled nabava na temelju metodologije za tipsko širenje uzorka.

Ured za provjeru nabave II je tijekom drugog kvartala 2024. godine izvršio pregled 7 Dokumentacija o nabavi (interni ex – ante), 36 ex – post pregleda te 70 pregleda dodataka ugovorima.

Ured za provjeru nabave III je u prethodnom kvartalu uspješno izvršio pregled svih nabava korisnika bespovratnih sredstava financiranih iz OPKK a koji su provedbu svojih projekata okončali do 31.12.2023.

Primjeri izvršenih ex – post pregleda u 2Q 2024. godine.


LJUDSKI RESURSI

U drugom kvartalu 2024. godine Služba za upravljanje i razvoj ljudskih potencijala odradila je postupak izrade novog Pravilnika o unutarnjem ustrojstvu i sistematizaciji radnih mjesta te pripreme ugovora o radu temeljem promjena proizašlih iz spomenutog Pravilnika.


EDUKACIJE

U posljednja tri mjeseca nastavili smo s održavanjem edukacija za naše zaposlenike kao i za naše korisnike projekata. Tako smo održali:


SAFU Wiki

U skladu s svojim angažmanom na unaprjeđenju internih procesa i kvalitete, Sektor za analitiku i upravljanje digitalnim sustavima razvio je interni repozitorij – SAFU Wiki http://safu-wiki:8080/wiki/

SAFU Wiki pruža strukturirani pristup različitim uputama i procedurama na jednom mjestu te predstavlja važan alat za lakši i brži pristup informacijama i dokumentima potrebnim za rad, posebno u ovom periodu kada SAFU provodi više programa istovremeno u različitim IT sustavima te se nadamo se da ste već istražili mogućnosti koje nudi i da vam pomaže u svakodnevnim zadacima.

SAFU Wiki ima mogućnost pretraživanja, što omogućuje brzo pronalaženje potrebnih informacija unutar opsežne baze podataka te se redovito ažurira s novim i relevantnim dokumentima. Između ostalog tu možete naći i sljedeće sadržaje:

 • Zaključci s CB sastanaka
 • ZNP-ovi i POP-ovi
 • Interne upute o postupanju za provjere projektnog plana nabave i pregled ZNS-ova
 • Dopisi i upute nadležnih tijela
 • Upute za IT alate. Službene i neslužbene (eFondovi, eNPOO, eKohezija, Excel, alati za provjeru sukoba interesa itd.)
 • Horizontalni pravilnici, upute i razni obrasci (sistematizacija, OrgChart, prekovremeni itd.)
 • SAFU book s brojevima soba i SAFU imenik koji je moguće pretraživati i po broju telefona
 • Edukacije (javna nabava, edukacije za novozaposlene i ostali sadržaji)

Ovaj projekt rađen je unutar SAFU-a, našim internim snagama te ste svi pozvani sudjelovati u nadogradnji i održavanju sadržaja na način da nam svoje prijedloge pošaljete na adresu e-pošte , a  ujedno zahvaljujemo svima na dosadašnjem doprinosu.


SAFU u brojkama

Sektor za analitiku i upravljanje digitalnim sustavima pripremio je za vas dva modela na temelju podataka o projektima i djelatnicima SAFU-a. Možda će vas neke brojke iznenaditi!

Model prosječnog zaposlenika SAFU-a:

Model prosječnog SAFU projekta:


DODATNO

Za kraj vam donosimo i hranu 🙂

Skip to content