EU Twinning light projekt u Sjevernoj Makedoniji u području ribarstva i akvakulture

09. svibnja ove godine odlaskom kratkoročnih stručnjaka Ministarstva poljoprivrede RH u Skoplje započela je provedba Twinning light projekta Europske unije “Usklađivanje zakonodavstva i provedba pravne stečevine Europske Unije na području ribarstva i akvakulture u Republici Sjevernoj Makedoniji”.

Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodnog gospodarstva Republike Sjeverne Makedonije je institucija korisnica ovog Twinning light projekta. Partner na projektu sa strane države članice EU je Ministarstvo poljoprivrede Republike Hrvatske, u suradnji s Ministarstvom vanjskih i europskih poslova Republike Hrvatske i Središnjom agencijom za financiranje i ugovaranje programa i projekata Europske unije (SAFU) koje je tijelo administrator projekta.

Svrha projekta je jačanje kapaciteta korisničke institucije i  drugih dionika u pogledu usklađivanja pravnog okvira u tržišnoj politici, strukturnim aktivnostima i državnim potporama u sektoru ribarstva s pravnom stečevinom Europske Unije. Kroz Twinning light projekt biti će provedene brojne aktivnosti prilagođene trenutačnim potrebama Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodnog gospodarstva S. Makedonije koje su usmjerene ka ostvarivanju projektnih rezultata.

Gđa. Mirta Novak voditeljica Službe u Upravi ribarstva Ministarstva poljoprivrede RH je voditelj projekta sa hrvatske strane te koordinira i nadzire provedbu projektnih aktivnosti. U ime države korisnice voditelj projekta je g. Abdilgafar Sinani, rukovoditelj Odjela za poljoprivredu korisničke institucije.

Projekt je podijeljen u dvije komponente, a njegova vrijednost je 250.000,00 EUR, sufinanciranih od strane EU. Razdoblje provedbe projekta je 10 mjeseci (09. svibnja 2022. – 08. ožujka 2023.).

Kroz misije na terenu i zajedničku suradnju stručnjaka obje države ostvariti će se prijenos stručnog znanja te pružiti potpora daljnjem usklađivanju zakonodavstva S. Makedonije s pravnom stečevinom EU.

Skip to content