Održana svečanost zatvaranja twinning light projekta u Srbiji za jačanje kapaciteta Republike Srbije u području ribarstva

U srijedu, 25. rujna 2019. godine, u Ministarstvu poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede u Beogradu održana je svečanost povodom završetka twinning light projekta „Razvoj zakonodavnog i institucionalnog okvira za učinkovito usklađivanje i provedbu pravne stečevine EU u području ribarstva u Republici Srbiji“.

Republika Hrvatska je nositelj ovog projekta kojoj je iz fondova Europske unije za provedbu projekta dodijeljen iznos od 243.629,00 eura. Provedba projekta započela je 3. veljače 2019. godine, u trajanju osam mjeseci, a zajednički ga provode Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srbije i Ministarstvo poljoprivrede Republike Hrvatske, uz administrativnu podršku Središnje agencije za financiranje i ugovaranje Republike Hrvatske. Tijekom provedbe projekta stručnjaci iz Srbije i Hrvatske su zajednički proveli niz aktivnosti, s ciljem unapređenja zakonodavnog okvira u području ribarstva u Republici Srbiji i jačanja kapaciteta Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srbije. Nakon analize institucionalnog i zakonodavnog okvira, pripremljena je studija o sektoru ribarstva u Srbiji, strategija za poboljšanje nacionalne sheme za provjeru potvrda o ulovu koje se odnose na sprječavanje IUU ribolova, studija o provedbi tržišnih standarda proizvoda ribarstva i nacrt novog propisa kojim će se uskladiti postojeći tržišni standardi sa standardima EU. Hrvatski stručnjaci su također održali niz radionica i organizirali studijske posjete za kolege iz Srbije mjerodavnim hrvatskim institucijama. Na svečanosti su se prisutnima obratili državni tajnik Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srbije g. Senad Mahmutović, Voditelj sektora operacija III Delegacije EU u Republici Srbiji g. Hourdas Sakellaris, veleposlanik Republike Hrvatske u Republici Srbiji g. Gordan Bakota i pomoćnik ministrice poljoprivrede Republike Hrvatske g. Ante Mišura. Voditelj projekta države članice načelnik Sektora pri Ministarstvu poljoprivrede Republike Hrvatske g. Mario Rogošić i gđa Mirta Novak predstavili su ostvarene rezultate i aktivnosti projekta.

Skip to content