Projektom Croatian safe steps CROSS razminirat će se 34,5 km²

Potpredsjednik Vlade RH i ministar unutarnjih poslova Davor Božinović i ministar regionalnoga razvoja i fondova Europske unije Šime Erlić potpisali su Ugovor o dodjeli bespovratnih sredstava vrijedan preko 52 milijuna eura za projekt Croatian safe steps CROSS, koji za cilj ima razminiranje 34,5 km² šuma i šumskog zemljišta.

“Procjenjuje se da je u Hrvatskoj nekih 87 četvornih kilometara zagađeno s više od 9900 raznih eksplozivnih ostataka rata, obilježenih sa 4307 oznaka minske opasnosti, a na tom se području nalazi 21 grad i četiri županije”, rekao je ministar Davor Božinović. Naglasio je da je to činjenica koja obvezuje državu na daljnje ulaganje sredstava u konačno razminiranje Hrvatske.

Božinović je naglasio kako je razminiranje skup i zahtjevan posao koji zahtijeva ogromna ulaganja pa je iznos dosadašnjih ulaganja u razminiranje na području Hrvatske iznosio milijardu eura.

Istaknuo je da je hrvatski protuminski sustav međunarodno prepoznat te da su u potpunosti odradili razminiranje kuća i okućnica, vitalne infrastrukture, državnih granica, poljoprivrednih površina, gospodarskih objekata i turističkih područja.

Preostalo je još zaštiti brdsko planinska područja od mina što je zbog značajki terena i korištenja uglavnom ručne metode detekcije mina zahtjevnije, pojasnio je Božinović.

Ministar Šime Erlić rekao je kako su za novo programsko razdoblje osigurali 130 milijuna eura europskih sredstava s kojima će se razminirati 8300 hektara preostalog minski sumnjivog područja.

“Završetkom radova osigurati će se nesmetan protok ljudi, učinkovitije gospodarenje šuma te poticanje investicija u područja zagađena minama”, zaključio je Erlić.

Izvor/foto: Hina

Skip to content