Završetak Twinning light projekta u Crnoj Gori u području carine

Carinska uprava Ministarstva financija Republike Hrvatske, uz administrativnu i financijsku podršku u provedbi od strane Središnje agencije za financiranje i ugovaranje programa i projekata Europske unije, uspješno je provela Twinning light projekt sa svrhom podrške Upravi prihoda i carina Crne Gore u pripremi za nadogradnju TARICG nacionalnog sustava Uprave prihoda i carina Crne Gore prema zadnjoj verziji EU TARIC i ITMS sustava. U Podgorici je 18. listopada 2022. održan završni sastanak Upravljačkog odbora projekta, gdje je predstavljen nacrt završnog izvješća, provedene aktivnosti i ostvareni rezultati te se je zajednički potvrdila uspješnost provedbe projekta.

Također je, 20. listopada 2022. održana i završna svečanost zatvaranja projekta, na kojoj su sudjelovali i obratili se uzvanicima njegova ekselencija Veleposlanik Republike Hrvatske u Crnoj Gori Veselko Grubišić, zamjenica Sektora za suradnju Delegacije EU u Crnoj Gori Liselotte Isaksson, predstavnici Uprave prihoda i carina Crne Gore i predstavnici Ministarstva financija Crne Gore (CFCU). Voditelji projekta oba partnera su održali prezentaciju predstavljajući ostvarene rezultate i najvažnije preporuke. Uz ostale uzvanike bili su prisutni i predstavnici Ministarstva vanjskih i europskih poslova Republike Hrvatske, Središnje agencije za financiranje i ugovaranje programa i projekata Europske unije Republike Hrvatske, Ministarstva poljoprivrede Crne Gore i Ministarstva ekonomskog razvoja i turizma Crne Gore.

Carinska uprava Ministarstva financija Republike Hrvatske, uz administrativnu i financijsku podršku u provedbi od strane Središnje agencije za financiranje i ugovaranje programa i projekata Europske unije, uspješno je provela Twinning light projekt sa svrhom podrške Upravi prihoda i carina Crne Gore u pripremi za nadogradnju TARICG nacionalnog sustava Uprave prihoda i carina Crne Gore prema zadnjoj verziji EU TARIC i ITMS sustava. Bilo je to prvo samostalno sudjelovanje Carinske uprave kao nositelja nekog Twinning projekta pretpristupne pomoći državama koje su u fazi pridruživanja EU. Provedba projekta trajala je od 2. veljače do 2. studenog 2022, a vrijednost projekta bila je 250.000 €. Aktivnosti projekta bile su objedinjene u tri komponente: carinsko zakonodavstvo, administrativno upravljanje i ljudski resursi te informacijski sustavi, sve povezano s upravljanjem TARIC i ITMS sustavima. Projektom se prenijelo znanje iz procesa prilagodbe nacionalnog TARIC sustava prema izgradnji EU TARIC i ITMS kompatibilnih sustava te se pružilo preporuke i smjernice za prilagodbu poslovnih procesa u skladu s najnovijim EU verzijama, kako bi se kvalitetnije ispunili uvjeti iz pregovaračkog procesa iz Poglavlja 29 u pristupnim pregovorima Crne Gore s EU. 

Ključne preporuke odnose se na prilagodbu zakonodavstva, prilagodbu organizacijske strukture i osiguranje dovoljnih ljudskih resursa za provedbu budućeg ITMS projekta i obuku koja će uslijediti.  

Skip to content