Završna online konferencija Twinning Light projekta u Sjevernoj Makedoniji „Podrška sudjelovanju Republike Sjeverne Makedonije u Europskom zajedničkom zračnom prostoru (ECAA)“

Usklađeno zakonodavstvo s propisima EU -a u području zrakoplovstva i poboljšani operativni i tehnički kapaciteti Agencije za civilno zrakoplovstvo Republike Sjeverne Makedonije – rezultat su provedbe Twinning Light projekta „Podrška sudjelovanju Republike Sjeverne Makedonije u Europskom zajedničkom zračnom prostoru (ECAA)“

Uspješan završetak Twinning Light projekta „Podrška sudjelovanju Republike Sjeverne Makedonije u Europskom zajedničkom zračnom prostoru (ECAA)“ kojeg financira EU, a provode zajednički Hrvatska agencija za civilno zrakoplovstvo i Agencija za civilno zrakoplovstvo Republike Sjeverne Makedonije kao Twinning partner i korisnik, obilježen je završnom prigodnom online konferencijom koja je održana 25. listopada. Ona je imala je za cilj sažeti rezultate projekta i informirati javnost o rezultatima. Svečanosti su prisustvovali visoki predstavnici EU-a, predstavnici Republike Hrvatske te zrakoplovne industrije Hrvatske i Sjeverne Makedonije.

Cilj projekta bio je podržati održivi razvoj civilnog zrakoplovstva u Republici Sjevernoj Makedoniji u skladu s međunarodnim standardima i pravnom stečevinom EU-a u području zrakoplovstva. Unatoč izazovima koje je tijekom provedbe projekta predstavljala pandemija virusa COVID-19, oba su partnera pokazala veliku predanost i fleksibilnost u prilagodbi “novoj stvarnosti”. To je rezultiralo uspješnom provedbom projekta i postizanjem svih planiranih ciljeva i rezultata.

U svom obraćanju nazočnima g. Steffen Hudolin, šef suradnje u Delegaciji EU-a u Republici Sjevernoj Makedoniji, naglasio je važnost međusobne suradnje EU-a i Sjeverne Makedonije u pogledu produbljivanja integracijskih procesa i olakšavanja približavanja regulatornih i operativnih okvira u području zrakoplovstva.

Izvanredna i opunomoćena veleposlanica Republike Hrvatske u Republici Sjevernoj Makedoniji, gđa Nives Tiganj, izjavila je kako je ovaj uspješno proveden projekt afirmacija profesionalnih sposobnosti Republike Hrvatske za predanu potporu nastojanjima zemlje korisnice na europskom putu.

U svom pozdravnom govoru g. Tomislav Tuntev, generalni direktor Agencije za civilno zrakoplovstvo Republike Sjeverne Makedonije izrazio je duboku zahvalnost Europskoj uniji i Hrvatskoj agenciji za civilno zrakoplovstvo što su pokretači napretka i održivosti makedonskog civilnog zrakoplovstva.

Voditelj projekta države članice Zlatko Širac i voditeljica projekta zemlje korisnice Maja Vaskova predstavili su postignute rezultate u sve tri komponente:

• Regulatorni okvir za primjenu važećih standarda u području letačkih operacija, plovidbenosti, izdavanja dozvolaza osoblje i aerodroma usklađen je s Međunarodnom organizacijom civilnog zrakoplovstva i pravnom stečevinom EU-a;

• Operativni kapaciteti ACV-a za provedbu Uredbi EU-a u području plovidbenosti, licenciranja osoblja, letačkih operacija i aerodroma ojačani su razvojem relevantnih radnih procedura i uputa;

• Ojačani su tehnički kapaciteti menadžera, inspektora i administrativnog osoblja kako bi se ispunili sigurnosni zahtjevi ICAO-a i EU-a.

Obojica su istaknuli važnost očuvanja održivosti projekta, potvrđujući organizacijsku odgovornost oba partnera u očuvanju postignutih rezultata te koristi kako bi ostali implementirani u makedonski sustav civilnog zrakoplovstva.

Twinning je instrument Europske unije za institucionalnu suradnju između javnih uprava država članica EU-a i zemalja korisnica ili partnerskih zemalja.

Projekt je započeo 1. studenog 2019. i trajao je 8+3 mjeseca. Projekt je financirala Europska unija. Hrvatskoj agenciji za civilno zrakoplovstvo (CAA) dodijeljeno je 250.000 EUR iz fondova EU za provedbu projekta Twinning Light u Republici Sjevernoj Makedoniji.

Skip to content