13 milijuna eura bespovratnih sredstava Europske unije za projekte malih i srednjih poduzetnika te izgradnju poslovne infrastrukture

Središnja agencija za financiranje i ugovaranje programa i projekata Europske unije objavila je godišnji plan dodjele bespovratnih sredstava unutar programa IPA IIIC komponente – REGIONALNA KONKURENTNOST za 2012. godinu.

Godišnjim planom predviđena je objava dvije sheme za dodjelu bespovratnih sredstava Europske unije:

1.      Izgradnja poslovne infrastrukture

Cilj sheme dodjele bespovratnih sredstava za izgradnju poslovne infrastrukture je ulaganje u razvoj nove i postojeće infrastrukture u poslovnim zonama, razvoj novih i postojećih poslovnih inkubatora i ostalih subjekata za pružanje potpore malom i srednjem poduzetništvu te ulaganje u razvoj javne turističke infrastrukture i pratećih usluga. To će u konačnici rezultirati razvojem i jačanjem sektora malog i srednjeg poduzetništva te stvaranjem novih radnih mjesta, posebice u slabije razvijenim područjima.

Natječaj je namijenjen financiranju projekata jedinica lokalne i regionalne (područne) samouprave, lokalnih i regionalnih organizacija i trgovačkih društava u javnom vlasništvu te lokalnih i regionalnih turističkih zajednica.

U okviru navedenog natječaja na raspolaganju će biti indikativan iznos 8 milijuna eura, a visina pojedinačnih potpora kretat će se između 325.000 i 1 milijun eura.

 

2. Potpora jačanju konkurentnosti malog i srednjeg poduzetništva

Cilj ove sheme je jačanje konkurentnosti malih i srednjih poduzetnika poticanjem ulaganja u tehnologije i proizvodne metode koje promiču zeleno gospodarstvo, te jačanje razvojnih potencijala za nove i konkurentne proizvode u skladu s eko i drugim međunarodnim standardima.

Uvođenjem međunarodnih eko standarda i energetski učinkovite tehnologije u proizvodne procese ojačat će se konkurentnost malih i srednjih poduzeća, kako na domaćem tako i na svjetskom tržištu. Primjenom najbolje prakse  i uspješnih poslovnih modela lakše će se razviti novi, konkurentniji proizvodi.

Natječaj je namijenjen malim i srednjim poduzetnicima, u okviru kojeg će na raspolaganju biti indikativan iznos od 5 milijuna eura, a visina pojedinačnih potpora kretat će se od 50.000 do 200.000 eura.

 

Objava navedenih natječaja predviđena je za drugu polovicu 2012. godine.

Natječaji će biti  javno dostupni na internetskoj stranici Agencije safu.hr te na web stranicama Europske komisije tj. EuropeAida http://ec.europa.eu/europeaid/work/funding/index_en.htm. Više o Operativnom programu Regionalna konkurentnost na slijedećem linku: http://www.regionalna-konkurentnost.hr/hr/

Skip to content