15,5 milijuna eura za rekonstrukciju i dogradnju luke u Novom Vinodolskom

Potpredsjednik Vlade i ministar mora, prometa i infrastrukture Oleg Butković potpisao je s ravnateljem Županijske lučke uprave (ŽLU) Novi Vinodolski Velimirom Antićem Ugovor o dodjeli bespovratnih sredstava za projekt Rekonstrukcija i dogradnja primarnog lukobrana u luci Novi Vinodolski uz parterno uređenje obale „Podbaran“, vrijedan 15,5 milijuna eura.

Potpisivanju su nazočili ministar regionalnog razvoja i fondova EU Šime Erlić, primorsko-goranski župan Zlatko Komadina, saborski zastupnik Saša Đujić te pomoćnica ravnatelja SAFU-a Marija Bezina.

Ministar Butković je tijekom potpisivanja ugovora istaknuo da je ovo prvi iznos odobren iz nove financijske omotnice za razdoblje 2021. do 2027. godine te predstavlja nastavak ulaganja u lučku infrastrukturu u Hrvatskoj. Od tog iznosa 85 posto se financira iz europskih fondova, a ostatak iz državnog proračuna te je u potpunosti bespovratan.

Butković je rekao i da je u proteklom razdoblju u luke i rive na hrvatskoj obali uloženo više od 400 milijuna eura.

“To je nužnost, jer je Hrvatska zemlja na moru i okrenuta moru, naveo je. Ustvrdio je da se ovim ulaganjem Novi Vinodolski vraća moru. Rekonstruirat će se i dograditi primarni lukobran, koji je sad u derutnom stanju i ne štiti plovila na zadovoljavajućoj razini”, ustvrdio je ministar.

Ravnatelj ŽLU Novi Vinodolski Velimir Antić naveo je kako je gradnja ovog lukobrana počela još 1863. te je pet godina poslije ta luka povezana linijskim parobrodom. Naglasio je da slijedi postupak javne nabave i odabir izvođača. Radovi bi, ako se sve obavi u roku, trebali početi najesen.

Ministar regionalnog razvoja i fondova EU Šime Erlić ustvrdio je da je ovo kapitalni projekt i nastavak ulaganja u luke te dokaz dobre suradnje dvaju ministarstava. U novoj financijskoj omotnici je za lučku infrastrukturu namijenjeno 130 milijuna eura, naveo je.

Primorsko-goranski župan Zlatko Komadina naveo je da je to također primjer dobre suradnje ministarstava i Županije, koja je investitor u projekte u županijskim lučkim uprave.

Tim projektom se zaokružuje višegodišnji proces ulaganja u obnovu lučke infrastrukture na području Novog Vinodolskog, nakon luka u Klenovici i Povilama, rekao je gradonačelnik Novog Vinodolskog Tomislav Cvitković.

Izvor: HINA
Foto: HINA/ Dean SILIĆ/ ml

Skip to content