21 novi autobus stigao u Zadarsku županiju

Liburnija d.o.o. obnovila je svoj vozni park s 21 novim autobusom zahvaljujući projektu „Nastavak nabave novih autobusa za Liburnija d.o.o.“, vrijednom gotovo 50 milijuna kuna od čega je preko 33 milijuna kuna bespovratnih EU sredstava. Nabava 21 novog autobusa financirana je u okviru Drugog poziva za sufinanciranje nabave autobusa za pružanje usluga javnog gradskog prijevoza, nakon što je kroz prvi poziv Liburnija 2019. godine dobila prvih 25 autobusa.

Na završnoj konferenciji u Zadru novi autobusi su predstavljeni državnom tajniku u Ministarstvu mora, prometa i infrastrukture Josipu Bilaveru, v.d. ravnatelja SAFU Draganu Jeliću, zamjeniku župana Zadarske županije Šimi Vickoviću, zamjeniku gradonačelnika Grada Zadra Anti Babiću i ostalim sudionicima.

Državni tajnik u Ministarstvu mora, prometa i infrastrukture Josip Bilaver prisjetio se prvih sastanaka s direktorima tvrtki za javni prijevoz.

„Kad smo ih pitali koliko im autobusa treba, bili su malo sramežljivi i nitko nije prelazio brojku od 15. Iz Ministarstva smo ih ohrabrili i složili kvalitetan program. U dva poziva povukli smo ukupno preko 900 milijuna kuna europskih sredstava i obnovili cjelokupnu flotu autobusa u devet velikih gradova u Hrvatskoj. Od tih 900 milijuna kuna, 100 milijuna kuna je otišlo Zadru, a od 600 novih autobusa 46 je dobila Liburnija“, naglasio je Bilaver dodajući kako je prosinac kao mjesec darivanja najbolje započeti s ovakvim poklonom Liburniji i svim stanovnicima Zadarske županije.

V.d. ravnatelja SAFU Dragan Jelić je čestitao Liburniji na završetku projekta godinu dana prije predviđenog roka, kazavši kako je to rijetkost, posebice u vrijeme poremećaja u dobavnim lancima. Osim Liburnije, Jelić je pohvalio i Grad Zadar i Zadarsku županiju.

„Ne treba previše govoriti o tome koliko su Zadar i Zadarska županija uspješni u povlačenju bespovratnih EU sredstava, ali napomenut ću kako u samom SAFU-u imamo skoro 80 ugovora vrijednih preko 1,4 milijarde kuna. Svakog dana vidimo kako EU fondovi doprinose razvoju općina, gradova i županija, no na tome nećemo stati, već nam sada slijedi Nacionalni plan oporavka i otpornosti i novo financijsko razdoblje”, zaključio je Jelić.

„Zahvaljujući ovom projektu nabavljeno je šest gradskih niskopodnih, dvanaest prigradskih visokopodnih, jedan prigradski visokopodni autobus s podiznom rampom za invalide te dva prigradska troosovinska visokopodna autobusa. Svi novi autobusi prilagođeni su osobama s invaliditetom i proizvedeni prema normi EURO VI, stoga će imati pozitivan utjecaj i na okoliš. Stavljam naglasak na to da će 359 tona ugljičnog dioksida biti manje u našoj atmosferi na godišnjoj razini. Zajedno s prvih 25 autobusa, to je otprilike dvije tone dnevno manje CO2“, istaknuo je direktor Liburnije Edvin Šimunov.

Skip to content