23 opasna mjesta na državnim cestama diljem Hrvatske uspješno sanirana

U Rijeci je održana završna konferencija devet milijuna eura vrijednog projekta „Sanacija opasnih mjesta (Uklanjanje crnih točaka) na državnim cestama“, na kojoj su sudjelovali potpredsjednik Vlade i ministar mora, prometa i infrastrukture Oleg Butković, ravnatelj Središnje agencije za financiranje i ugovaranje programa i projekata EU Dragan Jelić, predsjednik Uprave Hrvatskih cesta Josip Škorić i drugi uzvanici.

Potpredsjednik Vlade Butković prilikom obraćanja je kazao kako je projektom provedena sanacija opasnih mjesta, odnosno uklanjanje 23 crne točke identificirane u Planu provedbe sanacije opasnih mjesta na državnim cestama Republike Hrvatske u svrhu poboljšanja sigurnosti prometa na cestama, s naglaskom na najranjivije sudionike u prometu (pješake, bicikliste, motoriste).

Čestitavši Hrvatskim cestama što su zajedno s Ministarstvom unutarnjih poslova detektirali opasna mjesta te uspješno realizirali projekt, ministar Butković je naglasio kako Hrvatske ceste, paralelno s realizacijom ovog projekta, rješavaju i druge intervencije na državnim cestama.

„Hrvatske ceste su uspješno realizirale, i realiziraju, i obilaznice pojedinih gradova u Hrvatskoj“, pojasnio je Butković dodavši kako je to potreba, budući da su centri pojedinih gradova zagušeni prometom, poglavito u turističkoj sezoni, kad govorimo o priobalnom dijelu Hrvatske.

Ravnatelj SAFU-a Dragan Jelić pohvalio je projekt kojim se utječe na sigurnost svih sudionika u prometu.

„Zahvaljujući suradnji s europskim institucijama i značajnom financiranju iz EU fondova, gradimo sigurnije i održivije prometne sustave za sve“, kazao je Jelić i dodao kako je projekt sanacije crnih točaka na državnim cestama značajan korak u poboljšanju prometne sigurnosti u Republici Hrvatskoj te je njegova realizacija donijela značajne benefite svima koji koriste hrvatske ceste. 

Predsjednik Uprave Hrvatskih cesta Josip Škorić ovom je prilikom rekao kako je sanacija obavljena po propisanoj metodologiji i da sigurnost prometa nije periodični posao već se na tome stalno radi.

„Nama je interes da kroz nacionalni program sigurnosti prometa na cestama ispunimo sve njegove ciljeve, smanjimo broj poginulih do 2040. za 50 posto, a do 2050. na nulu, što je i vizija Europske unije“, istaknuo je Škorić te dodao kako će, i nakon ovoga, slični projekti biti sufinancirani kroz programe Europske unije.

U sklopu završne konferencije projekta održao se i panel na temu sigurnosti prometa, sanacije opasnih mjesta, provedbe projekata te infrastrukturnih zahvata, kojima se utječe na poboljšanje života građana i njihove sigurnosti.

Izvor: MMPI/HINA

Skip to content