2,65 milijuna eura za razminiranje u Karlovačkoj županiji

Karlovačka županija ima 67,8 četvornih kilometara minski sumnjivog područja koje se proteže kroz 11 gradova i općina. Ovim projektom razminirat će se ukupno 2.653.333 četvorna metra na 3 različita područja u Karlovačkoj županiji:

–       grad Karlovac: naselja Ribari, Plemić Brdo, Miletino Brdo, Mekušjanski lug, zatim općina Lasinja s naseljima Prkos Lasinjski, Novo Selo Lasinjsko;

–       općina Barilović: naselja Kosijersko Selo, Korjanski brijeg i Lučica, Općina Generalski Stol – naselje Mateško Selo;

–       općina Josipdol: naselja Cerovnik, Trojvrh i Vajdin Vrh

Provedba projekta će trajati godinu dana, a njegov korisnik je Hrvatski centar za razminiranje.

Cilj ovog projekta je poboljšanje općih uvjeta za održivi povratak izbjeglih i raseljenih osoba, poboljšanje gospodarskih i socijalnih prilika na ratom pogođenim područjima, održivi razvoj ruralnih područja, obnova i razvoj ruralne ekonomije i poboljšanje ruralne infrastrukture. Osim što će imati izravan utjecaj na stanovnike navedenih općina i grada Karlovca, projekt će utjecati i na ukupnu sigurnost svih ljudi koji prolaze kroz tu županiju.

Ovo nije jedini projekt razminiravanja koji sufinancira Europska unija u sklopu I komponente IPA pretpristupnog programa. Upravo je pri završetku provedba još jednog projekta razminiravanja 3,4 četvornih kilometra minski sumnjivih područja na području Osječko-baranjske i Vukovarsko-srijemske županije u vrijednosti od 4 milijuna eura, koji je Europska unije u okviru programa IPA 2010 I komponente financirala s 3 milijuna eura.  

Kroz različite programe pomoći, od 1998. godine do danas, Europska unija je financirala više od 70 projekata u vrijednosti većoj od 20,7 milijuna Eura, u sklopu kojih je uklonjena minska opasnost s područja većeg od 16 četvornih kilometara.

Skip to content