5. elektromotorni vlak za regionalni prijevoz pušten u promet

U promet je pušten 5. elektromotorni vlak za regionalni prijevoz proizveden u sklopu projekta „Obnova voznog parka HŽ Putničkog prijevoza novim elektromotornim vlakovima“, a u prvoj vožnji na relaciji Zagreb-Karlovac-Zagreb je sudjelovao i ravnatelj SAFU-a Dragan Jelić.

Izrazivši zadovoljstvo puštanjem u promet još jednog vlaka, državni tajnik iz Ministarstva mora, prometa i infrastrukture Alen Gospočić  je najavio kako će se do početka 2025. nabaviti 70 niskopodnih vlakova.

„Ovim vlakovima pružamo maksimalan komfor našim sugrađanima. Građani Karlovca svakodnevno putuju u Zagreb na posao, u školu, na fakultet i vjerujemo da će sada željeznički prijevoz koristiti još više. Uz to u narednih desetak godina bit će investirano preko 6,5 milijardi eura u željezničku infrastrukturu. Također želim naglasiti da je ova Vlada omogućila besplatan prijevoz djeci i učenicima, a redovnim studentima vrlo povoljan prijevoz od deset eura“, rekao je Gospočić.

Vlakovi se proizvode u tvornici KONČAR – Električna vozila, a o važnosti ovog projekta govorio je i predsjednik Uprave KONČAR – Elektroindustrije Gordan Kolak.

„Tračnička vozila su tehnološki složeni proizvodi čiji razvoj i proizvodnja uključuju cijeli niz stručnjaka iz različitih područja. Naši su vlakovi rezultat samostalnog razvoja unutar Grupe KONČAR te su, s obzirom na komponente domaće proizvodnje koje zauzimaju više od 75% udjela u cijeni, istinski hrvatski proizvod. Riječ je o najsloženijem i ujedno jednom od najreprezentativnijih proizvoda hrvatske industrije. KONČAR je globalno etablirana tehnološka tvrtka koja proizvodi suvremenu opremu i komponente u skladu s tržišnim trendovima. Vjerujem da će to prepoznati i putnici na relaciji Karlovac – Zagreb, kao i putnici na svim budućim regionalnim trasama na kojima već voze ili će uskoro voziti ovakvi moderni hrvatski vlakovi“, poručio je Kolak.

Predsjednik Uprave HŽPP-a Željko Ukić najavio je kvalitetniju povezanost Karlovca i Zagreba.

 „Sa zadovoljstvom mogu reći da je ovo 50. novi niskopodni elektromotorni vlak u prometu. S većim brojem novih vlakova, možemo bolje povezati sve dijelove Hrvatske. Od prosinca uvodimo novu brzu liniju Duga Resa – Karlovac – Zagreb i obrnuto. Upravo nam je cilj što bolje i kvalitetnije povezati veće gradove u okolici Zagreba jer time osiguravamo kvalitetnu svakodnevnu mobilnost. Novi vlakovi su pristupačni osobama s invaliditetom, imaju besplatan WiFI, videonadzor, govorne i vizualne najave, manje vibracija, a svi ti elementi osiguravaju kvalitetniju uslugu“, zaključio je Ukić.

Vožnji su se pridružila i djeca iz Dječjeg vrtića Radost iz Zagreba koja su nacrtala radove koji su izloženi u vlaku i učenici završnih razreda Tehničke škole Zagreb koji se obrazuju za željeznička zvanja.       

  

Skip to content