Bespovratnih 17,2 milijuna eura za Lječilište Topusko

U Topuskom su, u nazočnosti potpredsjednika Vlade RH i ministra hrvatskih branitelja Tome Medveda i župana Sisačko-moslavačke županije Ivana Celjaka, ministrica turizma i sporta Nikolina Brnjac, ravnatelj SAFU-a Dragan Jelić i ravnatelj Lječilišta Topusko Domagoj Mosler, potpisali ugovor za projekt „Topusko na izvoru zdravlja – lječilišni i wellness turizam na održiv način“.

„U projekte lječilišnog turizma na kontinentu od raspoloživih 131 milijun eura ova Vlada je 105 milijuna eura dodijelila projektima koji se nalaze na kontinentu. To je čak 80 posto ukupne alokacije. Bitno je za naglasiti kako se radi o bespovratnim sredstvima te kako je ovo prvi puta da su se sredstva za takva ulaganja uopće osigurala, i zato sam posebno ponosna da je u ovoj grupi najveći iznos sredstava, 17,2 milijuna eura, dodijeljen upravo za Sisačko-moslavačku županiju, za projekt Lječilišta Topusko“, naglasila je Brnjac te dodala kako će ovaj projekt biti pokretač gospodarstva čitave regije jer će otvoriti nova radna mjesta, pokrenuti i ojačati malo i srednje poduzetništvo te dovesti do boljitka života cijele lokalne zajednice.

„Važno je reći kako su ovakvi novi oblici turizma u skladu i s ciljevima Europske komisije, sadržani u Europskom zelenom planu, a koji se odnose na održivost, inovativnost i upotrebu zeleno – digitalnih rješenja u svakoj grani gospodarstva. Veseli me što Lječilište Topusko ide ka tom smjeru – održivom, inovativnom i konkurentnom”, rekao je ravnatelj SAFU-a Jelić te dodao kako će realizacija ovog projekta imati visoku dodanu vrijednost za cijelu Sisačko-moslavačku županiju, što će potaknuti još dublju obnovu i gospodarsku revitalizaciju tog područja.

Naglasio je kako SAFU ostvaruje odličnu suradnju sa Sisačko-moslavačkom županijom te kako je u okviru NPOO-a do sada ugovoreno 12 projekata s područja županije, ukupne vrijednosti 41,7 milijuna eura te čak 184 projekta u okviru OPKK ukupne vrijednosti gotovo 132 milijuna eura.

Nakon završetka projekta kapacitet hotela Lječilišta Topusko iznosit će 302 ležaja raspoređenih unutar 175 smještajnih jedinica od kojih su 112 dvokrevetne sobe, 54 jednokrevetne sobe, pet hotelskih apartmana te četiri pristupačne sobe. Uredit će se i prostori za dodatne sadržaje u skladu s trendovima razvoja wellness turizma, koji raste brzinom od 6,5 % godišnje.

Izvor: mint.gov.hr
Foto: Pixsell/Nikola Cutuk

Skip to content