Čakovec: Završen projekt LOMESS PD

Ukupni iznos projekta je 252.189,43 eura, a Phare 2006 sredstva su dodijeljena u iznosu od 189.142,07 eura, odnosno 75 posto ukupnih sredstava.

Nakon 13 i pol mjeseci trajanja projekta za korisnika projekta, Međimurske vode d.o.o. Čakovec, izrađena je tehnička dokumentacija potrebna za početak izgradnje kanalizacijskog kolektorskog sustava Prelog-D.Dubrava-Kotoriba, te je izdana građevinska dozvola. Projektna dokumentacija za izgradnju pročistača otpadnih voda izrađena je do faze izdavanja lokacijske dozvole.

U širem smislu projekt doprinosi očuvanju okoliša i unaprjeđivanju kakvoće prirodnih izvora voda, podzemnih voda te cjelokupnog vodnog gospodarstva, u pograničnom području, a time i poboljšanje kvalitete života stanovništva s obiju strana rijeke Mure.

Direktni korisnici ovog projekta su stanovnici Grada Preloga i općina Donja Dubrava, Kotoriba, Sv. Marije i Donji Vidovec, dok će posredno utjecati i na pogranično stanovništvo mađarskih županija Zala i Somogy, kao i na šire područje Međimurske županije.

U sklopu projekta uspostavljena je prekogranična suradnja s partnerom iz Mađarske – Udruženje pomurskih općina iz Tótszerdahely-a, s kojim je potpisan sporazum o unaprjeđenju zaštite voda od onečišćenja otpadnim vodama i zaštitu rijeke Mure s obje strane granice između Hrvatske i Mađarske.  

Skip to content