Cestovna povezanost s južnom Dalmacijom je završena

U Stonu je u nazočnosti predsjednika Vlade RH Andreja Plenkovića svečano otvorena obilaznica Stona, odnosno dionica Prapratno – Doli, čime je završena posljednja faza projekta „Cestovna povezanost s južnom Dalmacijom“, vrijednog preko 530 milijuna eura.

Uz predsjednika Vlade, svečanosti puštanja u promet stonske obilaznice nazočili su i potpredsjednik Vlade i ministar mora, prometa i infrastrukture Oleg Butković, potpredsjednik Vlade i ministar prostornoga uređenja, graditeljstva i državne imovine Branko Bačić, ministrica poljoprivrede Marija Vučković, ministrica kulture i medija Nina Obuljen Koržinek, v.d. ravnatelja SAFU-a Dragan Jelić, predsjednik Uprave Hrvatskih cesta Josip Škorić, predstavnici regionalne i lokalne vlasti te drugi.

U svom obraćanju premijer Plenković je rekao kako je otvorenjem stonske obilaznice projekt Pelješkog mosta i pristupnih cesta kompletiran te kako je glavni izvođač ove faze projekta bio grčki Avax, uz Strabag koji je radio drugi dio dionice na samom Pelješcu, uz China Road Bridge Corporatioan te da su ta tri velika izvođača dala doprinos realizaciji strateškog, prometnog, infrastrukturnog, sigurnosnog i državnog projekta za Republiku Hrvatsku – spajanja teritorija sa Pelješkim mostom i pristupnim cestama.

„Siguran sam da će u kontekstu hrvatskog članstva u europodručju i schengenskom prostoru, taj projekt omogućiti još brži i veći razvoj turizma, prihoda i kvalitetniji život svih ljudi na jugu Hrvatske“, zaključio je predsjednik Vlade.

Govorivši o važnosti cijelog projekta cestovnog povezivanja s južnom Dalmacijom, potpredsjednik Vlade Butković izjavio je kako je taj projekt dugo priželjkivan te kako smo njegovim završetkom „Europi i svijetu pokazali kako je Hrvatska mala zemlja koja može uspješno koristiti europska sredstva te pripremiti i provesti ovako veliki projekt“.

„Odradili smo lavovski posao, ovo je velika stvar i možemo biti ponosni što smo danas ovdje“, zaključio je Butković i dodao kako se okrećemo novim izazovima i novim projektima u Dubrovačko-neretvanskoj županiji, ali i cijeloj Hrvatskoj.

Predsjednik Uprave Hrvatskih cesta Josip Škorić istaknuo je da je od otvaranja Pelješkog mosta njime prošlo više od 1,5 milijuna vozila, što pokazuje punu opravdanost realizacije projekta te je pritom najavio nove projekte kao što su izgradnja obilaznice grada Omiša, državne cesta D403 koja će spojiti autocestu A7 s Lukom Rijeka, obilaznice dijela Karlovca, Novog Marofa itd.

FOTO: Hrvatske ceste

VIDEO: Završen projekt „Cestovna povezanost s južnom Dalmacijom“ (Izvor: Hrvatske ceste)

Skip to content