Crveni križ otvorio prvi centar u Hrvatskoj za smještaj ljudi u kriznim situacijama

U Zagrebu je otvoren Centar Hrvatskog Crvenog križa za korisnike socijalnih usluga u zajednici vrijedan 1,98 milijuna eura, čija se gradnja financirala iz EU fondova u okviru poziva „Unapređivanje infrastrukture za pružanje socijalnih usluga u zajednici kao podrška procesu deinstitucionalizacije“.

Riječ je o prvom takvom centru u Hrvatskoj koji je namijenjen za smještaj korisnika u kriznim situacijama, kao i za pružanje izvaninstitucionalnih socijalnih usluga poput savjetovanja i psihosocijalne podrške.

U ime ministra regionalnoga razvoja i fondova Europske unije Šime Erlića, državni tajnik Domagoj Mikulić je naglasio kako je izuzetno ponosan na ovaj projekt Hrvatskog Crvenog križa, koji je namijenjen korisnicima socijalnih usluga u zajednici, kao jedan u nizu od 76 projekata iz poziva „Unapređivanje infrastrukture za pružanje socijalnih usluga u zajednici kao podrška procesu deinstitucionalizacije“ koji su sufinancirani europskim sredstvima.  

“Kao Ministarstvo ponosni smo na svaki od tih projekata, pogotovo na ovakva mjesta puna podrške i razumijevanja za sve naše sugrađane koji se nalaze u teškim životnim situacijama. Sigurni smo da je svaki euro, od ukupno preko 90 milijuna eura, iskorišten za poboljšanje kvalitete života i podrške najranjivijim skupinama našeg društva. Posebno me veseli što nam je u aktualnoj financijskoj perspektivi 2021.-2027. na raspolaganju 142 milijuna eura za ovakve i slične projekte. Čestitam Hrvatskom Crvenom križu i svima koji su sudjelovali u realizaciji ovog projekta“, izjavio je državni tajnik Mikulić.

Ravnatelj Središnje agencije za financiranje i ugovaranje programa i projekata EU Dragan Jelić pozdravio je sve prisutne i rekao kako svaki projekt ima svoju priču pa tako i Centar Hrvatskog Crvenog križa za korisnike socijalnih usluga u zajednici čija je realizacija od neizmjerne važnosti za građane u potrebi.

„Uloga i važnost Hrvatskog Crvenog križa nemjerljiva je u našem društvu što potvrđuje i 145 godina postojanja, a svaki novi projekt predstavlja iskorak u jačanju cijele zajednice. Veseli me što ovaj projekt obuhvaća i izgradnju i opremanje zgrade namijenjene uspostavi novog nacionalnog skloništa i centra za korisnike u kriznim situacijama, čime će se pomoći najranjivijima u društvu. S Gradskim društvima Hrvatskog Crvenog križa SAFU je dosad ukupno ugovorio 11 projekata diljem RH u vrijednosti preko 23 milijuna eura od čega je gotovo 18 milijuna eura bespovratnih sredstava“, rekao je Jelić i poručio kako nabrojano ne bi bilo moguće realizirati bez podrške Ministarstva regionalnoga razvoja i fondova EU i Vlade RH koja i kroz ostale pakete mjera građanima pokazuje svoju socijalnu senzibilnost prema najugroženijim skupinama u društvu.

„Sretna sam i ponosna što je danas otvoren ovaj centar gdje će se potrebitim građanima pružati izvanistitucionalna pomoć. Vjerujem da će ovo biti centar na koji ćemo biti ponosni i s kojim ćemo uspješno surađivati, a Crveni križ naš je ozbiljni partner u mnogim projektima“, kazala je državna tajnica u Ministarstvu rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike Marija Pletikosa.

„Želim se zahvaliti svima koji su nam pomogli u realizaciji ovog projekta i koji su u to uložili puno snage, energije i volje. Ponosni smo na to što ga napokon imamo i onima kojima je potrebna naša pomoć odsad ćemo pomagati na znatno višem nivou“, rekao je na otvorenju centra izvršni predsjednik Hrvatskog Crvenog križa Robert Markt.

Izgradnjom nove zgrade Centra značajno će bit unaprijeđen kapacitet smještaja kao i životni standard korisnika smještaja te će se stvoriti uvjeti za daljnji razvoj, širenje i dostupnost socijalnih usluga. Takvim pristupom bit će spriječena nepotrebna institucionalizacija i njezine negativne posljedice na one najranjivije u društvu. Stručni tim Hrvatskog Crvenog križa, prvenstveno psiholozi, socijalni radnici i socijalni pedagozi, ali i drugi educirani djelatnici, primjenom brojnih aktivnosti namijenjenih prepoznavanju, sprječavanju i rješavanju problema i poteškoća pojedinaca i obitelji, pridonijet će poboljšanju kvalitete njihova života u zajednici.

U okviru Operativnog programa Konkurentnost i kohezija 2014.-2020. u 76 projekata socijalnog uključivanja i deinstitucionalizacije uloženo je 90,8 milijuna eura iz EU fondova, koji su se realizirali ili se još realiziraju kroz nekoliko poziva.

Zahvaljujući tim projektima u Hrvatskoj se znatno unaprijedila socijalna infrastruktura koja je omogućila kvalitetniji život građana iz ranjivih skupina, prije svega starijih i bolesnih osoba, tako da ih se bolje uključilo u društveni život zajednice bez da ih se smjesti, primjerice, u domove za starije ili hospicije za palijativnu skrb.


Izvor: MRRFEUSkip to content