Dani EU fondova – Edukativno-informativno događanje izazvalo veliki interes javnosti

Dane EU fondova organiziralo je Ministarstvo regionalnoga razvoja i fondova Europske unije i Središnja agencija za financiranje i ugovaranje programa i projekata Europske unije (SAFU) u suradnji s ostalim institucijama operativne strukture za pretpristupne programe.

U dva dana više od 2000 građana posjetilo je događaj i sudjelovalo na predavanjima vezanim uz EU fondove. Sva predavanja bila su popunjena, a interes za besplatnim obrazovanjem ovog tipa iskazan je od strane građana iz svih dijelova Republike Hrvatske.

Osnovni cilj događanja odnosio se na pružanje informacija svim zainteresiranima o mogućnostima korištenja sredstava iz aktualnog IPA pretpristupnog programa kao i fondova koji će Republici Hrvatskoj biti na raspolaganju nakon ulaska u Europsku uniju.

Događaj je 15. listopada svečano otvorio potpredsjednik Vlade i ministar regionalnoga razvoja i fondova EU Branko Grčić a otvorenju su nazočili veleposlanik Paul Vandoren, šef Delegacije EU u RH, potpredsjednik Vlade Neven Mimica, ministri Siniša Hajdaš Dončić i Predrag Matić, Nataša Mikuš Žigman, ravnateljica SAFU, predstavnici ministarstava, veleposlanici, saborski zastupnici, župani te brojni drugi uzvanici.

Potpredsjednik Vlade Branko Grčić otvarajući Dane EU fondova naglasio je „kako građani od članstva u Europskoj uniji ponajprije očekuju gospodarski oporavak i ubrzani razvoj, što znači i više sredstava za razvojne projekte“.

„Iz strukturnih i Kohezijskog fonda od druge polovice 2013. do kraja 2020. godine možemo računati na otprilike 10 milijardi eura europskog novca, što je cijeli jedan dodatni proračun Republike Hrvatske. Zbog toga je važno imati zalihu dobro pripremljenih i zrelih projekata koji će našim regijama donijeti optimalnu korist“ istaknuo je Grčić.

Veleposlanik Paul Vandoren, šef Delegacije EU u RH naglasio je važnost da se državna tijela konzultiraju s relevantnim partnerima oko strateškog planiranja, te pohvalio ovu manifestaciju u smislu informiranja i motiviranja krajnjih korisnika fondova.

Ravnateljica SAFU-a Nataša Mikuš Žigman nabrojala je neke od važnijih projekata realiziranih europskim novcem te istaknula kako su isti najvidljivija i najkonkretnija korist našeg članstva u Europskoj uniji.

Održano je 9 stručnih predavanja vezanih uz pripremu i prijavu projekata na kojima je sudjelovalo više od 1700 prijavljenih posjetitelja. Predavanja su bila namijenjena potencijalnim korisnicima pretpristupnih sredstava: jedinicama lokalne i područne (regionalne) samouprave, organizacijama civilnog društva, visokoškolskim i obrazovnim institucijama, poljoprivrednicima te malom i srednjem poduzetništvu. Predavači su bili stručnjaci iz institucija koje su trenutno akreditirane za korištenje pretpristupnih fondova, a koje će imati značajnu ulogu i u budućim fondovima EU kao i postojeći korisnici EU sredstava.

Osim toga, informiranje posjetitelja odvijalo se putem 10 različitih info-pultova na kojima je veliki broj zainteresiranih građana zatražio informacije o mogućnostima financiranja putem EU fondova.

Od iduće godine, glavni fokus Dana EU fondova bit će na strukturnim i Kohezijskom fondu, a do tada će se daljnjim informativnim i edukativnim aktivnostima jačati apsorpcijski potencijal svih dijelova Republike Hrvatske.

U Dokumentima se nalaze prezentacije s predavanja.

Skip to content