Održani „Dani regionalnoga razvoja i fondova EU – Nove prilike“ u Opatiji

Sudionicima su se obratili potpredsjednik Vlade i ministar financija Zdravko Marić, ministrica regionalnoga razvoja i fondova Europske unije Nataša Tramišak, ministar rada i mirovinskog sustava i socijalne politike Josip Aladrović i ministrica poljoprivrede Marija Vučković te predstavili nove prilike iz Višegodišnjeg financijskog okvira 2021.-2027., Operativnog programa „Konkurentnost i kohezija 2021.-2027.“, „Integriranog teritorijalnog programa“, Operativnog programa „Učinkoviti ljudski potencijali 2021.-2027.“ i Programa ruralnog razvoja – Nacionalnog strateškog plana ZPP-a.

Na početku svog obraćanja premijer Plenković izrazio je zadovoljstvo ponovnom organizacijom tradicionalne konferencije i rekao kako je odnos uplaćenih novčanih sredstava u proračun EU i novčanih sredstava koje smo dobili iz EU – oko 50 milijardi kuna u plusu za Hrvatsku.

Podsjetio je da je Europska komisija ovoga tjedna Hrvatskoj isplatila 818 milijuna eura iz plana za oporavak i otpornost: „Poruka je to svima onima koji dvoje o tome da li je bilo pametno od samoga početka hrvatske demokracije i hrvatske samostalnosti imati jasno zacrtan politički cilj integracije Hrvatske u EU“.

Ministrica Tramišak kazala je kako je iza nas izuzetno uspješna godina u kontekstu korištenja fondova EU: „Izradili smo niz važnih akata, stvorili novi okvir za regionalni razvoj i korištenje fondova EU, a pred nama je razdoblje u kojem je osigurano nikad više sredstava“.

Potpredsjednik Vlade Zdravko Marić izjavio je kako je na početku mandata jedan od strateških ciljeva Vlade bila konsolidacija javnih financija te da je uvođenje eura ovisilo o ispunjenju više uvjeta.

„Moramo učiniti sve da Hrvatska 2023. bude kadra uvesti euro“, zaključio je Marić.

SAFU na „Danima regionalnoga razvoja i fondova EU – Nove prilike“

Ravnatelj SAFU Tomislav Petric u sklopu ciklusa radionica i stručnih predavanja sudionicima je prezentirao aktualnosti u provedbi projekata, postignute rezultate i ulaganja iz protekle financijske omotnice, s posebnim naglaskom na više od 1000 ugovorenih projekata.

Posebno je zahvalio Vladi RH i Ministarstvu regionalnoga razvoja i fondova EU na neizostavnoj potpori, ali i svima onima koji su sudjelovali u kampanji #jedanodtisuću, kojom su široj javnosti predstavljeni razni vrijedni projekti diljem Republike Hrvatske.

„Iako smo krajem financijskog razdoblja bili suočeni s izazovima pandemije, prilagodili smo se i nastavili kontinuirano završavati započete projekte i potpisivati nove ugovore, više od njih 300 potpisano je u turbulentnoj 2020. godini“, istaknuo je ravnatelj Petric.

Skip to content