Dodijeljene Odluke o financiranju najuspješnijih B Light projekata

Tim bespovratnim sredstvima financira se suradnja MSP-ova na pograničnom području Mađarska-Hrvatska u sklopu Interreg V-A Programa suradnje Mađarska-Hrvatska 2014.-2020. Odluke je poduzetnicima dodijelila ministrica regionalnoga razvoja i fondova Europske unije Nataša Tramišak, ističući  kako je to jedinstven i inovativan koncept suradnje u prekograničnim regijama Hrvatske i Mađarske.

 „Ovo je jedini primjer kvalitetno provedenog strateškog projekta gdje vidimo veliki interes poduzetnika s jedne i druge strane granice. Ovaj program dao je mogućnosti malim i srednjim poduzetnicima da zajednički razvijaju inovativne koncepte, ideje, fokusiraju se na nove tehnologije, istraživanje, razvoj i jačanje suradnje, ali i stvaranje većeg potencijala za izvoz svojih proizvoda i usluga“, rekla je ministrica Tramišak.

Ministrica Tramišak je u svojem obraćanju istaknula kako je u razdoblju 2014.-2020. Republika Hrvatska sudjelovala u pet prekograničnih Interreg programa i četiri nacionalna programa. U istom tom razdoblju imala je oko 60 milijuna eura bespovratnih sredstava za cijeli prekogranični program Interreg Mađarska-Hrvatska, dok će u novom programskom razdoblju 2021.-2027. imati 70 milijuna eura.

„U zajedničkom programu razvijat će se i novi programi i novi projekti, javni projekti i projekti razvoja turističke infrastrukture, turističke ponude, suradnje znanosti i istraživanja, škola, različitih udruga, općina i gradova, ali isto tako već sada najavljujemo i u programiranju planiramo i novi program za suradnju poduzetnika“, zaključila je ministrica Tramišak.

„Rijeka Drava nije ta koja razdvaja nego koja spaja“, izjavio je Virovitičko-podravski župan Igor Andrović, osvrnuvši se na dugogodišnju suradnju i velik broj već provedenih projekata u partnerstvu s Mađarskom. Župan je naglasio kako takvi projekti utječu  i na razvoj gospodarstva svih pograničnih županija, na razini cijele Hrvatske.

Vjeran Vrbanec, predsjednik Uprave HAMAG-BICRO-a, rekao je kako će od ukupne vrijednosti Odluka iz ovog četvrtog poziva, čak 267.311 eura biti investirano u Virovitičko-podravsku županiju, dok se kroz prethodna tri poziva u nju investiralo čak 1,3 milijuna eura.

Okupljene sudionike pozdravio je i Márton Szűcs, voditelj Zajedničkog tajništva Programa prekogranične suradnje INTERREG V-A Mađarska – Hrvatska, koji je istaknuo kako je strateški projekt „Beneficiary Light Scheme“, pilot projekt za omogućavanje suradnje, zajedničke razvojne aktivnosti i ulazak na nova tržišta Mađarske i Hrvatske. Izrazio je nadu za uspješnom suradnjom u budućnosti i ostvarenjem ciljeva uključenih MSP-ova.

 Svečanoj dodjeli prisustvovao je i Njegova Ekselencija dr. Csaba Demcsák, veleposlanik Mađarske, kao i Tomislav Petric, ravnatelj SAFU-a.

Izvor fotografija: MRRFEU

Skip to content