Dodijeljeno 106 milijuna eura bespovratnih sredstava za zdravstveni, aktivni i posjetiteljski turizam

U Zagrebu je održana svečanost dodjele bespovratnih sredstava za 16 projekata u sklopu Nacionalnog plana oporavka i otpornosti (NPOO) za poziv Regionalna diversifikacija i specijalizacija hrvatskog turizma kroz ulaganja u razvoj turističkih proizvoda visoke dodane vrijednosti. Riječ je o projektima izgradnje ili obnove infrastrukture aktivnog turizma, posjetiteljske infrastrukture i infrastrukture u funkciji razvoja lječilišnog i wellness turizma, u ukupnoj vrijednosti od 106 milijuna eura.

„Važnost ulaganja u javnu turističku infrastrukturu prepoznali smo u Strategiji razvoja održivog turizma do 2030. godine s ciljem poboljšanja ukupne kvalitete turističke ponude i razvoja cjelogodišnjeg turizma. Ulaganja u sklopu ovog Poziva zato su usmjerena na razvoj, prilagodbu te zelenu i digitalnu tranziciju javne turističke infrastrukture“, rekla je prilikom dodjele bespovratnih sredstava ministrica turizma i sporta Nikolina Brnjac.
 
Ulaganja su usmjerena na slabije razvijena turistička područja i kontinent, što se postiglo uvažavanjem indeksa turističke razvijenosti. Tako su u slabije razvijenim turističkim područjima ulaganja usmjerena na gradnju nove i prilagodbu postojeće javne turističke infrastrukture dok su u područjima s najvišim indeksom turističke razvijenosti ulaganja usmjerena na prilagodbu postojeće javne turističke infrastrukture. Svi odabrani projekti morali su zadovoljiti visoke kriterije prihvatljivosti, posebice u dijelu koji se odnosi na održivi razvoj, zaštitu okoliša i prirode. Uz to, ulaganja se odnose i na postizanje više razine energetske učinkovitosti, obnovljive izvore energije, uvođenje zelenih tehnologija i poslovnih modela koje doprinose zelenoj tranziciji, smanjenju utroška energije i vode, smanjenje nastanka otpada i slično.
 
„Kroz razvoj zdravstvenog i aktivnog turizma Hrvatska se može posebno istaknuti jer imamo sve preduvjete za njihovo profiliranje na razini Europske unije, ali i šire. Posebno me veseli što će ova ulaganja doprinijeti i kvaliteti života naših sugrađana, kao i boljim uvjetima rada za djelatnike u specijalnim bolnicama kojima je namijenjen najveći dio sredstava“, izjavila je Brnjac naglasivši da svi ovi projekti mogu biti temelj za razvoj čitavih regija, otvaranje novih radnih mjesta i pokretanje gospodarstva.

„Investicije i dodatna ulaganja su ključna kako bismo ojačali ljudske potencijale u turizmu, osnažili našu turističku ponudu te smanjili sezonalnost, a povećali cjelogodišnji, održiv i otporan turizam u Hrvatskoj“ rekao je ravnatelj SAFU-a Dragan Jelić i dodao kako je SAFU dosada s korisnicima kroz NPOO ugovorio 367 projekata, čija je ukupna vrijednost 1,3 milijardi eura od čega je 788,5 milijuna eura bespovratnih sredstava.
 
Dodijeljena su bespovratna sredstva za sljedeće projekte: Rekonstrukcija dvorca Inkey u infrastrukturu u funkciji razvoja wellness turizma, Unaprjeđenje smještajnih kapaciteta i infrastrukture Specijalne bolnice Naftalan u funkciji razvoja zdravstvenog turizma – WELLTUR NAFTALAN, Rekonstrukcija zgrade Fontana u Toplicama Lipik u hotel u funkciji zdravstvenog turizma, Poboljšanje kvalitete postojećih i uvođenje novih usluga u zdravstvenom turizmu Specijalne bolnice ortopedije Biograda na moru, Ulaganje u modernizaciju smještajnih kapaciteta Thalassotherapie Crikvenica u cilju razvoja lječilišnog i wellness turizma, Revitalizacija lječilišnog centra Veli Lošinj kroz digitalnu i zelenu tranziciju, Unaprjeđenje ponude lječilišnog i wellness turizma Daruvarskih toplica kroz razvoj turističkih proizvoda visoke dodane vrijednosti, Bazenski kompleks u Velikom Korenovu Terme Bjelovar, Rekonstrukcija i prenamjena Dvorca Feštetić u interpretacijski centar, Interpretacijski centar “Bolenov dravski put“, Interpretacijski centar Palača međimurske popevke, Ulaganje u razvoj turističkih proizvoda visoke dodane vrijednosti na području Općine Velika Ludina s ciljem doprinosa regionalnoj diversifikaciji i specijalizaciji hrvatskog turizma, Razvoj infrastrukture aktivnog turizma u Općini Rovišće, Sportsko rekreacijski centar Općine Nijemci, Projekt „Vrata Papuka“ te Revitalizacija planinarsko-posjetiteljske infrastrukture Parka prirode Žumberak – Samoborsko gorje.

Izvor: mint.gov.hr
Foto: HINA

Skip to content