Dubrovnik i Ston: Potpisani ugovori vrijedni 95 milijuna kuna

Potpisivanju ugovora prisustvovali su ministrica regionalnoga razvoja i fondova Europske unije Gabrijela Žalac, ministrica kulture Nina Obuljen Koržinek, župan Dubrovačko-neretvanske županije Nikola Dobroslavić, ravnatelj Središnje agencije za financiranje i ugovaranje programa i projekata Europske unije Tomislav Petric, načelnik općine Ston Vedran Antunica i direktorica Regionalne razvojne agencije DUNEA Melanija Milić.

Projektom „Ruralna poučna, kulturno-etnografska turistička atrakcija“ obnovit će se i urediti kulturno-poučne staze i objekti kulturne baštine te izgraditi dodatni kulturno-turistički objekti u ruralnom području Dubrovačko-neretvanske županije. Ukupna vrijednost projekta je 33.872.704,57 kuna, od čega se 27.748.345,48 kuna financira bespovratnim sredstvima Europske unije.

Ukupna vrijednost projekta „Povijest na zrnu soli“ iznosi 61.656.446,73 kuna, od čega je udio bespovratnih sredstava 47.995.706,59 kuna. Kako bi se potaknuo društveni i gospodarski razvoj na području Stona i Pelješca, ovim projektom revitalizirat će se tri objekta kulturne baštine, a još 10 objekata, kao što su zidine, tvrđave, lapidarij i crkvice, obnovit će se i biti dostupno za sve posjetitelje.

„Ovo je jako uspješan tjedan, jer u samo tri dana potpisali smo u Puli, Zagrebu, Dubrovniku i Stonu šest ugovora za projekte ukupne vrijednosti oko 200 milijuna kuna. Svi ovi projekti ostavit će značajan trag u turističkom i gospodarskom razvoju Istarske i Dubrovačko-neretvanske županije i zato mi je posebno drago što će biti sufinancirani EU sredstvima“, izjavila je ministrica Gabrijela Žalac.

Realizacijom ova dva projekta unaprijedit će se turistička ponuda na području Dubrovačko-neretvanske županije i povećati konkurentnost lokalnih proizvođača autohtonih i tradicijskih proizvoda. Potaknut će se i razvoj novih turističkih proizvoda i usluga što će omogućiti duže zadržavanje posjetitelja u regiji te rast lokalnog i regionalnog gospodarstva.

Za vrijeme posjeta Dubrovniku ministrica Žalac održala je sastanak sa županom, gradonačelnicima, načelnicima i drugim nositeljima regionalnoga razvoja Dubrovačko-neretvanske županije. Ministrica je na sastanku naglasila kako je suradnja lokalne i regionalne razine ključna za postizanje bržeg i uravnoteženog gospodarskog rasta kao i uspješnog korištenja sredstava iz EU fondova.

Skip to content