Dvije milijarde kuna ulažu se u zdravstvo iz EU fondova!

„U području zdravstva trenutno imamo tri otvorena natječaja u iznosu od milijardu kuna. Alokacija od 725 milijuna kuna predviđena samo za natječaj za dnevne bolnice i kirurgije dovoljno govori o vrijednosti i važnosti ovih ugovora koje potpisujemo te smo u dogovoru s ministrom zdravstva odlučili povećati tu alokaciju za dodatnih 500 milijuna kuna kako bismo osigurali sredstva za sve korisnike“, izjavila je ministrica Gabrijela Žalac te poručila kako se u zdravstvo iz EU fondova u razdoblju 2014-2020 planira uložiti dvije milijarde kuna.

Ministrica regionalnog razvoja i fondova EU dodala je kako će se uz danas potpisane ugovore u vrijednosti od 574 milijuna kuna u sljedećih  nekoliko mjeseci potpisati ugovori u vrijednosti 500 milijuna kuna s drugim bolnicama koje su među 28 prihvatljivih u okviru natječaja „Poboljšanje isplativosti i pristupa dnevnim bolnicama i/ili dnevnim kirurgijama“.

Ovaj natječaj financira se iz Operativnog programa Konkurentnost i kohezija 2014­.-2020., Europskog fonda za regionalni razvoj. Odluke o financiranju donesene su za 12 prijava kojima se ukupno dodjeljuju bespovratna sredstva u iznosu od 574.898.608,13 kuna, a troškovi se odnose na infrastrukturne radove, nabavu medicinske opreme te nadoknadu za administrativno provođenje projekta.

Natječaj je otvoren u svrhu povećanje isplativosti i održivosti zdravstvenog sustava u Republici Hrvatskoj. Uz pomoć EU sredstava poboljšat će se učinkovitost i pristup dnevnim bolnicama i dnevnim kirurgijama smanjenjem broja prijema na akutne bolničke odjele obuhvaćene Nacionalnim planom za najmanje 10 posto.

Uz ovaj natječaj otvorena su još dva iz područja zdravstva čija je ukupna vrijednost oko 345 milijuna kuna: „Poboljšanje pristupa primarnoj zdravstvenoj zaštiti s naglaskom na udaljena i deprivirana područja kroz ulaganja u potrebe pružatelja usluga zdravstvene zaštite na primarnoj razini“ s ukupnim raspoloživim iznosom bespovratnih sredstava od gotovo 172 milijuna kuna i „Poboljšanje pristupa hitnoj zdravstvenoj zaštiti“ s ukupnim raspoloživim iznosom bespovratnih sredstava od 173 milijuna kuna. 

Skip to content