„EU fondovi 2021.-2027. Nove prilike“ održane i u Vukovaru

Sveprisutne su uvodno pozdravili ravnatelj SAFU-a Tomislav Petric, zamjenik župana Vukovarsko-srijemske županije Franjo Orešković i zamjenik gradonačelnika Grada Vukovara Filip Sušac.

„Svi smo svjedoci koliko je prošlo operativno razdoblje promijenilo Republiku Hrvatsku, Grad Vukovar, Vinkovce, odnosno Vukovarsko-srijemsku županiju. Prošlo operativno razdoblje izuzetno je dobro realizirano i izuzetno je bitno da smo svi skupa izgradili kapacitete, kako na lokalnoj i županijskoj razini, tako i na razini Ministarstva i Agencije“, rekao je ravnatelj SAFU-a Tomislav Petric.

Osvrnuo se i na projekt Vlade Republike Hrvatske \’Slavonija, Baranja i Srijem\’: „Taj projekt je promijenio i promijenit će uvjete i kvalitetu življenja, odnosno pokušat će doprinijeti razvoju kako bi ovaj dio Hrvatske uhvatio korak sa ostalim dijelovima. Novo razdoblje nam pruža još više prilika.“

 „Ono što nam predstoji je zasigurno jedan jako veliki posao, trenutno je u fazi finalizacija operativnih programa“, zaključio je ravnatelj Petric.

Zamjenik župana Vukovarsko-srijemske županije Franjo Orešković, u svome obraćanju je istaknuo: „Do sada smo putem projekta \’Slavonija, Baranja i Srijem\’ ugovorili tri i pol milijarde kuna vrijedne projekte te smo među najuspješnijim županijama u povlačenju sredstava iz EU fondova. Tim tempom moramo nastaviti i još ga pojačati, kako bismo bili i među najrazvijenijim hrvatskim županijama. Za to imamo potencijala i znanja, a u sinergiji s Vladom Republike Hrvatske, to ćemo i uspjeti.“

Novu Kohezijsku politiku u financijskoj perspektivi EU 2021.- 2027. predstavio je državni tajnik u Ministarstvu regionalnoga razvoja i fondova Europske unije Velimir Žunac, a Europski socijalni fond + državni tajnik u Ministarstvu rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike Dragan Jelić.

O Programu ruralnog razvoja govorio je ravnatelj Uprave za potpore poljoprivredi i ruralnom razvoju u Ministarstvu poljoprivrede Goran Lipavić, a o izazovima u provedbi EU projekata voditelj službe u Uredu za kontrolu provedbe Središnje agencije za financiranje i ugovaranje programa  i projekata EU Denis Matas.

Na kraju je održana i panel rasprava o razvoju Vukovara i Vukovarsko-srijemske županije uz pomoć EU fondova na kojoj su sudjelovali predstavnici državnih i lokalnih institucija.

SAFU je na području grada Vukovara s korisnicima dosad ugovorio 30 projekata ukupne vrijednosti 425,3 milijuna kuna, dok je na području Vukovarsko-srijemske županije dosad ugovoreno ukupno 58 projekata vrijednih 1,7 milijardu kuna.

Izvor fotografija: vukovar.hr

Skip to content