Garešnica dobila novi Centar za posjetitelje „Natura 2000“

U Garešnici je svečano otvoren Centar za posjetitelje „Natura 2000“ izgrađen u sklopu 21,6 milijuna kuna vrijednog projekta „Zeleni vrtovi Poilovlja“, čiji je cilj povećanje privlačnost Poilovlja oko grada Garešnice, uspostavljanje sustava upravljanja posjetiteljima i povećanje obrazovnih kapaciteta s ciljem jačanja javne svijesti o važnosti očuvanja bioraznolikosti.

Centar je svečano otvorila ministrica regionalnoga razvoja i fondova EU Nataša Tramišak.

“Hrvatska je jedna od najbogatijih država Europske unije kada je u pitanju prirodna baština. U zaštićenoj mreži Natura 2000 nalazi se 36 posto hrvatskog kopna i devet posto mora. Naša je zadaća prepoznati i štititi bioraznolikost, educirati i interpretirati, zalagati se za održivost i živjeti s prirodom, što i činimo. U Hrvatskoj je više od 50 projekata poput ovoga, a uloženo je 1,3 milijarde kuna i ono što možemo primijetiti jest puno kreativnosti na lokalnoj razini“, kazala je Tramišak.

Tramišak je također poručila kako se raduje novom programskom razdoblju i realizaciji novih projekata za unaprjeđenje jedinica lokalne i regionalne samouprave.

Župan Bjelovarsko-bilogorske županije Marko Marušić istaknuo je kako se više od jedne trećine površine Bjelovarsko-bilogorske županije nalazi u mreži Natura 2000. Dodao je i kako Centar za posjetitelje i ostali sadržaji unutar projekta “Zeleni vrtovi Poilovlja” imaju i značajan turistički potencijal, uvjeren kako će  biti pokretač razvoja Garešnice i kontinentalnog turizma na tom području.

U sklopu OPKK 2014.-2020. SAFU je s korisnicima na području Bjelovarsko-bilogorske županije ugovorio ukupno 13 projekata ukupne vrijednosti preko 242 milijuna kuna. Ispred SAFU-a na svečanosti je sudjelovao pomoćnik ravnatelja Mislav Sovulj.

Izvor naslovne slike: HINA

Skip to content