Godišnji sastanak Nacionalnih kontakt točaka za Twinning i TAIEX instrumente

U Zagrebu je 28. i 29. svibnja 2024. godine, u organizaciji Europske komisije (DG-NEAR) i Ministarstva vanjskih i europskih poslova Republike Hrvatske, održan godišnji sastanak Nacionalnih kontakt točaka za Twinning i TAIEX instrumente. Sastanak je okupio predstavnike država članica EU i država korisnica IPA i ENI programa s ciljem razmjene najboljih praksi i iskustava u implementaciji i korištenju navedenih instrumenata iz perspektive pružatelja i korisnika.

Na sastanku je, između ostalog, kao primjer uspješno provedenog projekta predstavljen Twinning projekt pod nazivom „Improving Spatial Data Services in the Republic of Moldova following EU standards“, kojeg je hrvatska Državna geodetska uprava provodila u suradnji sa geodetskim upravama iz Poljske i Nizozemske, uz administrativnu podršku SAFU-a.

Kolegice iz Službe za Twinning aktivno su sudjelovale na sastanku, gdje je tom prilikom predstavljeno iskustvo SAFU-a u ulozi ugovornog tijela u Hrvatskoj kao zemlji korisnici te u ulozi tijela administratora za Twinning u Hrvatskoj kao državi članici. Također, naglašena je važnost administrativne, financijske, pravne i logističke podrške koju SAFU pruža hrvatskim institucijama, kao partnerima, te kratkoročnim stručnjacima tijekom provedbe Twinning projekata.

Sastanak je zaključen s optimizmom za daljnji razvoj suradnje i institucionalnog napretka unutar Europskog susjedstva, naglašavajući važnost ovakvih inicijativa za jačanje europskog partnerstva i stabilnosti regije. Stoga, cilj Europske komisije je omogućiti veću fleksibilnost te reflektirati potrebe zemalja partnera što će povećati učinkovitost i produktivnost projekata te doprinijeti politici proširenja EU.

Skip to content