Grad Osijek dobio novi Gospodarski centar

Predsjednik Vlade RH Andrej Plenković u Osijeku je svečano otvorio Gospodarski centar Osječko-baranjske županije, izgrađen u sklopu gotovo deset milijuna eura vrijednog projekta „Izgradnja Zgrade 1. Gospodarskog centra u Osijeku“, koji će osigurati novu poslovnu infrastrukturu i prostore za gospodarske manifestacije, sajmove i kongresna događanja, čime će značajno unaprijediti poduzetničku klimu te povećati gospodarsku vidljivost Županije, ali i cijele regije.

Uz predsjednika Vlade, svečanosti otvorenja nazočili su i ministar regionalnoga razvoja i fondova EU Šime Erlić, ministar gospodarstva i održivog razvoja Davor Filipović, ministrica poljoprivrede Marija Vučković, v.d. ravnatelja SAFU-a Dragan Jelić, saborski zastupnici kao i predstavnici regionalne i lokalne vlasti.

Premijer Plenković u svom obraćanju je podsjetio na nedavno otvorenje dijela Koridora VC kroz Baranju te Regionalnog distribucijskog centra za voće i povrće OBŽ, rekavši kako vjeruje kako će se investicijski val na istoku Hrvatske nastaviti i ubuduće uz podršku Vlade RH.

„Ova investicija je prava greenfield investicija koja je pokazala sjajnu suradnju grada, županije, Vlade RH i Ministarstva regionalnoga razvoja i fondova EU u vrijeme ministrice Tramišak i ministra Erlića. Predstoji nam privući dodatne domaće i strane investicije koja će osigurati nova radna mjesta za mlade obitelji“,  poručio je premijer te dodao kako je ovo godina realizacije kapitalnih projekata za Osječko-baranjsku županiju.

Ministar gospodarstva i održivog razvoja Davor Filipović istaknuo je kako je izgradnja novog objekta i otvorenje Proljetnog sajma u prostoru novog Gospodarskog centra još jedna velika investicija OBŽ kojom se nastavlja kontinuirani pozitivan rast gospodarstva Županije.

„Gospodarskim centrom zaokružujemo potporu poljoprivredi i gospodarstvu, a nastavljamo i s pripremom brojnih drugih projekata. Cilj nam je osnažiti gospodarsku aktivnost kao preduvjet otvaranja novih radnih mjesta i poboljšanja životnih uvjeta stanovnika istoka Hrvatske te povratka mladih obitelji. U kontinuitetu raste BDP na našem području, povećava se zaposlenost kao i broj novoosnovanih tvrtki i obrta, a sve je veći interes i stranih investitora za našu Županiju“,  istaknuo je župan OBŽ Ivan Anušić.

Na području Osječko-baranjske županije SAFU je u okviru OPKK s korisnicima ugovorio 116 projekata ukupne vrijednosti gotovo 323 milijuna eura od čega je 254,7 milijuna eura bespovratnih sredstava.

U okviru ITU mehanizma za OPKK na području OBŽ i urbane aglomeracije Osijek (ITU Osijek) SAFU je kroz deset različitih poziva ugovorio ukupno 31 projekt ukupne vrijednosti gotovo 63,8 milijuna eura od čega je 42,2 milijuna eura bespovratnih sredstava.

Skip to content