Gradu Osijeku stiže deset novih tramvaja

U Osijeku je uručen Ugovor o dodjeli bespovratnih sredstava za nabavu deset novih niskopodnih tramvaja kojeg je potpredsjednik Vlade RH i ministar mora, prometa i infrastrukture Oleg Butković u nazočnosti v.d. ravnatelja SAFU Dragana Jelića, uručio osječkom gradonačelniku Ivanu Radiću.

U svom obraćanju ministar Butković je naglasio kako su Grad Osijek i Osječko – baranjska županija primjeri uspješnog rada u povlačenju EU sredstava.

 „Za ovaj projekt u Nacionalnom planu oporavka i otpornosti osigurano je 20 milijuna eura bespovratnih sredstava. Moram reći kako rijetko koji grad i županija tako uspješno koriste EU sredstva kada je riječ o prometnoj infrastrukturi kao što se radi u Osijeku gdje se obnavlja tramvajska infrastruktura, privodi kraju izgradnja podvožnjaka u Ulici Sv. Leopolda Bogdana Mandića, projekta vrijednog oko 13 milijuna eura te obnavlja zgrada osječkog željezničkog kolodvora, vrijedna oko pet milijuna eura“, poručio je Butković.

Gradonačelnik Radić je istaknuo značaj nabave novih tramvaja te podsjetio kako su u tijeku radovi na modernizaciji tramvajske infrastrukture, kao preduvjet za dolazak niskopodnih tramvaja.

„Tramvaj je dio osječkog identiteta. Osijek ga ima od 1884. godine, prvi u Hrvatskoj i među prvim gradovima u srednjoj Europi. Deset novih niskopodnih tramvaja doprinijet će sigurnosti, udobnosti i bržem prometu, a smanjit će i gužve u središtu grada“, izjavio je Radić ističući kako su posljednji novi tramvaji u Osijek stigli 1982. godine.

Predstavljajući rezultate rada SAFU-a, Jelić je rekao kako je SAFU s korisnicima na području OBŽ ugovorio 116 projekata ukupne vrijednosti gotovo 323 milijuna eura, od čega je preko 254 milijuna eura bespovratnih sredstva, dok su 43 projekta ukupne vrijednosti preko 197 milijuna eura ugovorena s korisnicima na području grada Osijeka.

„To su fascinantne brojke koje se mogu vidjeti u prolazu gradom Osijekom i OBŽ. Radovi su na svakom koraku, a puno je uloženo i u mobilnost. Kroz prioritetnu os Povezanost i mobilnost sa SAFU je ugovoreno čak 17 projekata ukupne vrijednosti preko 108 milijuna eura. Nabavljeno je 25 novih autobusa, stiže deset novih tramvaja, gradi se nova pruga, a siguran sam kako će i u novom financijskom razdoblju biti još puno vrijednih projekata“, rekao je Jelić.

Obilazak radova na podvožnjaku sv. Leopolda Bogdana Mandića

Tijekom dana sudionici su obišli radove na izgradnji podvožnjaka u Ulici sv. Leopolda Bogdana Mandića, vrijedne oko 13 milijuna eura, od čega se 85 posto sredstava financira iz Kohezijskog fonda, dok je 15 posto sredstava ukupnog troška realizacije osigurano iz državnog proračuna.

„U čitavom nizu projekata, kad govorimo o prometnoj infrastrukturi, podvožnjak je ogledan primjer kako gradovi i općine mogu pripremati projekte koji su u funkciji rasterećivanja uskih prometnih grla i sve skupa financirati iz EU sredstava, a to je Osijek i iskoristio“, rekao je resorni ministar.

Jelić je naglasio kako su Grad Osijek i OBŽ u vrhu, ne samo po povlačenju EU sredstava, već i po kvaliteti provođenja projekata.

„Ovo je najbolji primjer kako treba raditi. Projekt izgradnje podvožnjaka ide svojim tijekom, radovi će se dovršiti u okviru ugovorenog roka, odnosno najkasnije do kraja ove godine. Sve što je planirano kroz projekt je i napravljeno te na tome čestitam i korisniku i izvođaču radova“,  kazao je Jelić i dodao kako će se realizacijom ovog projekta omogućiti brži i sigurniji prilaz novom Gospodarskom centru kojeg zajedno grade Grad Osijek i OBŽ.

Skip to content