Hrvatska dobila sveobuhvatnu hitnu pomorsku medicinsku službu

Šesta i posljednja brza brodica pomorske medicinske službe je nabavljena u sklopu projekta „Uspostava hitne pomorske medicinske službe brzim brodicama“.
U nazočnosti ministra zdravstva Vilija Beroša, ravnatelja Središnje agencije za financiranje i ugovaranje programa i projekata EU Dragana Jelića te ostalih uvaženih čelnika jedinica lokalne i regionalne samouprave, brodica je predana u Lučkoj kapetaniji u Supetru na Braču.

Na završnoj konferenciji projekta, vrijednog čak 10,1 milijuna eura, od kojih je ukupno šest milijuna eura osigurano iz europskih fondova, ministar Beroš naglasio je važnost ulaganja u razvoj sustava jednake zdravstvene skrbi za građane diljem cijele Hrvatske.

“O važnosti ovakvog načina povezivanja otoka i kopna u hitnim slučajevima govori i podatak da je u osam mjeseci uspješno obavljena 31 intervencija brzim brodicama. Drugim riječima – spašavamo ljudske živote koji su glavni putokaz i mjerilo djelovanja ove Vlade”, istaknuo je ministar Beroš kazavši i kako je flota od šest brzih brodica hitne pomorske medicinske službe značajan iskorak u našem javnom zdravstvenom sustavu.

U svom pozdravnom obraćanju, ravnatelj Dragan Jelić osvrnuo se na odličnu suradnju s Ministarstvom zdravstva, kao korisnikom u provedbi EU projekata. Istaknuo je kako je Ministarstvo zdravstva u okviru Operativnog programa “Konkurentnost i kohezija 2014.-2020.” ugovorilo sedam projekata vrijednih više od 53 milijuna eura, a osvrnuo se i na cijeli sektor zdravstva.

”Središnja agencija za financiranje i ugovaranje programa i projekata Europske unije je samo iz sektora zdravstva do sada ugovorila 61 projekt ukupne vrijednosti preko 352 milijuna eura, od čega je 318 milijuna eura bespovratnih sredstava. SAFU će i dalje biti partner koji će svojim znanjem, ekspertizom i stručnošću doprinositi provedbi EU projekata”, zaključio je Jelić.

Foto: HINA

Skip to content