Hrvatska informatizirala sustav provoza i nadzora robe u tranzitu kroz EU

Umjesto papirnatog provoz robe preko carine provodi se elektroničkim postupkom putem razmjene elektroničkih poruka čime se osigurava provoz roba kroz zemlje EU-a od mjesta njezina polazišta do odredišta. Osim brzine, fleksibilnosti, sigurnosti te uštede vremena i novca pri provozu roba na carini taj sustav, kako se čulo, pridonosi i smanjenju carinskih prevara te krijumčarenja.

Predstavnik Europske komisije u Hrvatskoj Fulvio Bianconi na današnjem je predstavljanju u zagrebačkom hotelu The Regent Esplanade istaknuo kako bi od tog sustava najviše koristi mogli imati hrvatski trgovci jer će osim manjeg čekanja na deklaracije na carini moći i uštediti novac te poboljšati svoju uslugu.

Dodao je da taj sustav na hrvatskoj carini mora biti aktiviran ili početi se primjenivati najkasnije onog trenutka kad Hrvatska postane članica EU-a odnosno s datumom pristupa.

Čestitavši Hrvatskoj na dobro odrađenom poslu u pregovorima o poglavlju 29. o carinskoj uniji, jer ulazak u EU znači i ulaz u carinsku uniju, Bianconi je naglasio da je to jedno od prvih otvorenih poglavlja te da se sada već može zatvoriti.

Hrvatska je ostvarila napredak u usuglašavanju zakonodavstva o carini s onim EU-a, osnažila je kapacitete i administraciju carinske uprave te uspostavila sustav interoperabilnosti s carinskim sustavima u EU, dodao je.

I zamjenica ravnatelja Carinske uprave Vesna Kadić naglasila je da su ovih dana u iščekivanju poziva za zatvaranje poglavlja 29. te da je danas predstavljeni projekt samo dio usklađivanja hrvatskog s carinskim zakonodavstvom EU-a.

Informatizacijski projekt odnosno nadogradnju nacionalne aplikacije za sustav provoza robe za Carinsku je upravu izradila hrvatska tvrtka APIS IT (Agencija za podršku informacijskim sustavima i tehnologiji), a vrijednost cijelog projekta je 500 tisuća eura. Od toga je 75 posto financirala Europska unija kroz pretpristupne fondove odnosno program Phare 2005., dok je preostalih 25 posto financira hrvatska država.

Za nastavak i dograđivanje tog projekta tzv. modulom za razmjenu podataka s gospodarstvom i drugima, što se planira u 2009., već je osigurano 1,2 milijuna kuna iz programa Phare 2006. (Hina) 

Skip to content