Hrvatska pomaže Albaniji na putu prema Europskoj uniji

Delegaciju od 10 djelatnika na čelu s Mirsom Titkom, v.d. ravnateljicom Središnje jedinice za financiranje i ugovaranje pri Ministarstvu financija Albanije, primila je ravnateljica Agencije Marija Tufekčić sa suradnicima, te tom prilikom izrazila zadovoljstvo što albanskim kolegama možemo prenijeti iskustvo vezano uz organizaciju decentraliziranog sustava, uspostavu unutarnjih procedura, pravila javne nabave EU, ugovaranje projekata te cjelokupno financijsko upravljanje.

„S ponosom možemo reći da uspješno ugovaramo projekte iz pretpristupnih fondova EU. Trenutno RH provodi više od 230 milijuna eura vrijednih projekata iz programa CARDS, PHARE i ISPA, a iste uspjehe želimo i vama”, izjavila je Marija Tufekčić, ravnateljica Agencije.

 „Zahvalni smo što smo imali prilike čuti ova vrlo vrijedna iskustva i primjere dobre prakse jer smo u fazi uspostave sustava, a akreditacijski paket, odnosno dozvolu za rad, za prvu komponentu programa IPA, Europskoj komisiji planiramo slati krajem 2010. godine. Stoga se nadamo da ćemo u fazi, u kojoj je trenutno Hrvatska, biti tijekom 2011. godine”, izjavila je Mirsa Titka, v.d. ravnateljica Središnje jedinice za financiranje i ugovaranje pri Ministarstvu financija Albanije.

Podsjetimo da je RH akreditaciju od Europske komisije za program PHARE i ISPA dobila u veljači 2006. godine, a za program IPA (komponente I, II, III i IV) u listopadu, studenom i prosincu prošle godine, što je dokaz povjerenja EK u rad hrvatskih institucija.

Središnja agencija za financiranje i ugovaranje programa i projekata EU, osnovana u veljači prošle godine, nadležna je za objavu natječaja, ugovaranje, plaćanje i provedbu projekata iz EU fondova.

Skip to content