Hrvatska ubrzala iskorištenost sredstava kohezijskih fondova Europske unije, ugovoreno 13,73 milijardi eura vrijednih projekata

Do 20. listopada 2022. godine ugovoreni su projekti u vrijednosti od 13,73 milijardi eura. Ukupno je isplaćeno 8,35 milijardi eura, odnosno 77,81% dodijeljenih sredstava te je ovjereno 6,90 milijardi eura, odnosno 64,34% dodijeljenih sredstava.

Ministrica regionalnoga razvoja i fondova Europske unije Nataša Tramišak održala je sastanak s hrvatskom članicom Europskog revizorskog suda Ivanom Maletić, s kojom je razmijenila podatke o prošloj 2021. godini kao i o trenutnoj iskorištenosti fondova Europske unije u prvih deset mjeseci 2022. godine.

Ministrica regionalnoga razvoja i fondova Europske unije Nataša Tramišak pohvalila je napore korisnika da sve svoje ugovorene projekte završe do kraja 2023. godine nakon čega će se povući crta i vidjet će se koliko je Republike Hrvatske ukupno iskoristila sredstava.
 
„Prema zadnjim podacima koji su objavljeni na stranici Europske komisije Cohesion data, Hrvatska je po iskorištenosti sredstava fondova Europske unije prestigla 12 država Europske unije. Ministarstvo regionalnoga razvoja i fondova Europske unije učestalo obavještava sve korisnike koji koriste sredstva fondova Europske unije da svoje projekte trebaju privesti kraju kako bi uspjeli povući sva sredstva koja su ugovorili, a brojka od 78% isplaćenih sredstava već sada je pokazatelj da se veliki broj projekata priveo kraju“, naglasila je ministrica Tramišak.
 
Ministrica se osvrnula i na podatke od početka mandata te je istaknula kako od srpnja 2020. godine bilježimo značajno povećanje sa 37% na 78% isplaćenih sredstava, a ukoliko ovim tempom nastavilo isplaćivati sredstva krajnjim korisnicima i ovjeravati ih prema Europskoj komisiji, Republika Hrvatska bi na kraju financijske perspektive mogla biti među najuspješnijim državama Europske unije.
 
U odnosu na druge države Europske unije, prema zadnjim podacima Europske komisije (https://cohesiondata.ec.europa.eu/), iza Hrvatske je 12 država, a Hrvatska se po iskorištenosti sredstava fondova Europske unije, zajedno s Maltom, nalazi ispred Španjolske, Italije, Slovačke, Rumunjske, Luksemburga, Danske, Austrije, Velike Britanije (koriste sredstva fondova Europske unije za razdoblje 2014.-2020.), Belgije, Švedske, Irske i Latvije.

Izvor: razvoj.gov.hr

Skip to content