Hrvatska uskoro dobiva hitnu helikoptersku službu

U Kliničkoj bolnici Dubrava uručeni su potpisani Ugovori o javnoj nabavi usluge Hitne helikopterske medicinske službe u Republici Hrvatskoj, a na uručivanju Ugovora za helikoptere, koji će biti  smješteni u četiri baze (Zagrebu, Osijeku, Splitu i Rijeci) je, uz ministra zdravstva Vilija Beroša, prisustvovao i ravnatelj SAFU-a Dragan Jelić.

U sklopu predstavljanja projekta održan je probni let helikoptera Zrakoplovno-tehničkog centra koji je svečano sletio na bolnički helidrom.

Ministar Beroš je istaknuo kako se ovim projektom, sinergijom Vlade, zdravstvene administracije i Europske komisije, koja je osigurala tehničku i financijsku pomoć, podiže razina pružanja hitne medicinske pomoći te povećava dostupnost i kvaliteta zdravstvene zaštite građana u sklopu sveobuhvatne reforme zdravstvenog sustava s pacijentom u fokusu.

Na ministrove riječi nadovezala se ravnateljica Hrvatskog zavoda za hitnu medicinu Maja Grba-Bujević, naglašavajući da upravo sinergijskim djelovanjem kopnenih, zračnih i pomorskih snaga, pacijentima se omogućuje zbrinjavanje hitnih stanja unutar “zlatnog sata” koji povećava šanse za preživljavanje od 30 do 50 posto.

“Pod geslom Zdravlje je prvo i s pacijentom u fokusu ponosan sam što ova Vlada sveobuhvatno provodi reformske mjere u svakom smislu te riječi na svim razinama zdravstvenog sustava. Ispunjavamo reformske ciljeve, vođeni jasnim strateškim smjerom. No, istinsku vrijednost reformskih projekata brojimo u spašenim životima, jer životi naših građana neophodni su za daljnji rast zdravog i u konačnici prosperitetnog društva”, zaključio je ministar Beroš.

Foto: HINA

Skip to content