Hrvatski prirodoslovni muzej predstavio novi projekt

Projekt \”Čuvar baštine kao katalizator razvoja, istraživanja i učenja – novi Hrvatski prirodoslovni muzej\”, trenutno najveći u Zagrebu i jedan od kapitalnih projekata u Hrvatskoj provest će se u partnerstvu s Gradom Zagrebom i Turističkom zajednicom grada Zagreba. Njegova ukupna vrijednost je 69.272.612,59 kuna, od čega Europska unija sufinancira 57.251.417,40 kuna iz Europskog fonda za regionalni razvoj, dok je ostalo izdvojio Grad Zagreb.

Osim što će imati veće muzejske prostore, suvremenu opremu, multimedijalnu dvoranu, akreditirane laboratorije, suvenirnicu i ugostiteljski objekt, cjelovita obnova uključuje zamjenu svih instalacija, a osigurat će se i nesmetan pristup osobama s invaliditetom i smanjene pokretljivosti. Dodatni prostor za proširenje stalnog postava i nove aktivnosti omogućit će se natkrivanjem središnjeg dvorišta i izmještanjem cjelokupnog fundusa u čuvaonice.

U novom postavu moći će se vidjeti niz reprezentativnih eksponata iz niza zbirki s objašnjenjima, pripadajućim grafikama, kartama, ilustracijama, i fotografijama te multimedijalnim interaktivnim prezentacijama, a svaki će posjetitelj moći izabrati interpretacijsku razinu kroz koju želi razgledavati određene teme.

Riječ o posebnom i značajnom projektu za grad Zagreb, a Muzej se već u prvoj fazi pokazao izvrsnim partnerom. Već se počelo ozbiljno raditi, a radovi bi trebali početi u kolovozu kako bi sve mogli realizirati do 2023. godine\”, istaknula je zamjenica ravnatelja Herceg Zeba.

Izvor: HINA

Skip to content