Iskustvo zlata vrijedi: Povezivanje poslodavaca i studenata s invaliditetom

Poslovni dnevnik spojio je osam studenata koji imaju određeni invaliditet s poduzećima. Većina njih tako će, kroz praksu, početi stjecati svoja prva radna iskustva, a na svečanosti u Zagrebu su i upoznali svoje buduće poslodavce. Epilog je to projekta Iskustvo zlata vrijedi koji Poslovni dnevnik provodi već 12 godina i po čemu je jedinstven u Europi. U projekt se ove godine uključilo osam kompanija, među kojima je i SAFU, kojem je ovo prvi put da se uključuje u projekt Iskustvo zlata vrijedi. Tu su i neki dugogodišnji ali i noviji partneri – Ina, Končar, HAKOM, AD Plastik, HT, Roto dinamic i Glovo.

Ema Krobot, studentica je međunarodnih odnosa i diplomacije na sveučilištu Libertas te će uskoro na praksu u SAFU.

“Jako sam uzbuđena”, kaže Ema koja boluje od mišićne distrofije. Na projekt se prijavila jer joj je on, kaže, bio najlakši put da dođe do poslodavca, odnosno prakse.

“Htjela sam ući na tržište rada, no nisam znala kome da se obratim da bi bila sigurna da će mi radno mjesto biti prilagođeno. Kroz ovaj projekt o tome nisam morala brinuti”, ističe Ema.

“Kada smo kretali u projekt bilo je raznih strahova jer nam je bilo jasno da smo na skliskom terenu i da mala pogreška može izazvati negativan imidž i ostaviti posljedice, kako na osobe s invaliditetom tako i na poslodavce. No, uspjeli smo i možemo biti ponosni što smo jedini mediji u Europskoj uniji koji provodi projekt povezivanja poslodavaca i osoba s invaliditetom, konkretno studenata”, rekao je Vladimir Nišević, glavni urednik Poslovnog dnevnika, na svečanosti dodjele potvrda o praksi.

Kroz projekt je u 12 godina prošlo više od 190 studenata, od kojih je 12 dobilo i stalno zaposlenje u istoj kompaniji, te više od 50 kompanija i institucija. No uspjeh nije samo u povezivanju, dapače, mnogo je širi. Osim što je pomogao u jačanju svijesti poslodavaca i društva općenito o problematici zapošljavanja te ravnopravnog socijalnog uključivanja mladih s invaliditetom, Poslovni dnevnik je bio, a i bit će, važan korektiv.

Od lani je partner na projektu i HAKOM, a rezultat suradnje je konferencija “Pristupačna budućnost” na kojoj se, između ostalog, raspravljalo o izazovima i rješenjima za poboljšanje pristupačnosti, posebno u području elektroničkih komunikacija.

Izvor: poslovni.hr
Foto: Slavko Midzor/Pixsell

Skip to content