Istarska razvojna agencija predstavila projekt "Re.Cen.T"

Iako je stopa nezaposlenosti u Istri, koja se kreće od pet do sedam posto, najmanja u Hrvatskoj, analiza nezaposlenosti u toj županiji je pokazala da najviše nezaposlenih čine mladi u dobi od 15 do 24 godine te žene starije od 40 godina, rečeno je na konferenciji.

Upravo je zato ta razvojna agencija, po riječima njezina direktora Darka Lorencina, u suradnji s partnerima i suradnicima u proteklih dvanaest mjeseci osmislila projektne aktivnosti usmjerene na pomoć pri rješavanju zapošljavanja tih skupina.

“Projekt su prošli već mnogi kandidati tih najugroženijih skupina na tržištu rada jer se žele načiniti dugoročne postavke za rješavanje problema nezaposlenosti, a rezultati su posve vidljivi”, istaknuo je direktor Lorencin.

Dodao je kako je tristotinjak srednjoškolaca koji će uskoro u potragu za poslom u sklopu projekta odslušalo predavanja o samozapošljavanju i poduzetništvu.

Naime, svrha je projekta, napomenuo je Lorencin, “promoviranje ekonomske i socijalne kohezije s ciljem bolje profesionalne integracije najugroženijih skupina društva na tržištu rada”.

Kako se danas čulo, svrha je projekta i kreiranje dugoročnih postavki za rješavanje problema nezaposlenosti kroz razvoj i izobrazbu djelatnika unutar organizacija na lokalnoj razini koje će provoditi mjere aktivne politike zapošljavanja usmjerene prema najugroženijim skupinama nezaposlenih na tržištu rada u Istarskoj županiji.

Pročelnik pulske područne službe HZZ-a Marko Maršić izrazio je zadovoljstvo ističući kako su u prvih dvanaest mjeseci svi partneri pokazali veliko zanimanje za taj projekt, što je zapravo preduvjet za ostvarenje zajedničkog cilja – bolju profesionalnu integraciju najugroženijih skupina društva na tržištu rada u Istarskoj županiji. (Hina)

Skip to content