”Jačanje kapaciteta hrvatske administracije za akreditaciju agencije za plaćanja u poljoprivredi”

Akreditacija agencija za plaćanja u svim državama članicama preduvjet je za korištenje sredstava poljoprivrednih fondova Europske unije. Akreditacija je postupak kojim Nadležno tijelo (Ministarstvo poljoprivrede) utvrđuje ima li Agencija za plaćanja odgovarajuće unutarnje ustrojstvo i sustav unutarnjih kontrola za provedbu poljoprivrednih fondova EU.

U okviru projekta provedene su  sljedeće aktivnosti:

 • uspostava sustava za akreditaciju Agencije za plaćanja u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju (uključujući pripremu postupaka za akreditaciju, smjernica za pripremu odluke o akreditaciji te izobrazbu o  akreditaciji)

 • uspostava sustava trajnog nadzora akreditacije (uključujući izradu postupaka za nadzor akreditacije te izobrazbu zaposlenika).

Ovim projektom, koji je trajao osam mjeseci, Ministarstvo poljoprivrede je unaprijedilo proces pripreme za provedbu Zajedničke poljoprivredne politike. K tome, projektom je omogućena izobrazba stručnjaka Ministarstva, kao i ostalih partnera (Agencije za plaćanja u poljoprivredi i Agencije za reviziju sustava provedbe programa Europske unije), u postupku akreditacije i trajnog nadzora ispunjenja akreditacijskih kriterija.

Poseban značaj projekta proizlazi iz činjenice da se provodio u isto vrijeme kada i postupak akreditacije Agencije za plaćanja za izravna plaćanja iz Europskog poljoprivrednog jamstvenoga fonda. Na taj je način unaprjeđen akreditacijski proces, koji je rezultirao donošenjem odluke o privremenoj akreditaciji Agencije za izravna plaćanja u prosincu 2012. godine.

Skip to content